Grad Samobor

Radionice

Artikulacija prisutnosti

Artikulacija prisutnosti
14.06.
2017.

Volonterski centar „Kad bi svi...“ u lipnju 2017. kreće u provedbu projekta psihosocijalne podrške mladima naziva „Hrabro kroz život“

Projekt koji je namijenjen mladoj populaciji Samobora i okolice odvijat će se u 4 modula u razdoblju od lipnja do prosinca 2017. Svaki od modula sadrži jednu radionicu, a vodit će ih ugledni hrvatski stručnjaci iz predmetnog područja.
Poticaj za pokretanje ovog opsežnog projekta bila je spoznaja da se postotak učenika koji izražavaju ispitnu anksioznost kreće između 50 i 60 %. Strahovi od ispitivanja, javnog izlaganja ili nastupa česti su ljudski strahovi zbog bojazni od javnog sramoćenja, kritiziranja i ismijavanja. Kako su javna izlaganja (usmeno odgovaranje, prezentacije seminara, obrane završnih i diplomskih radova i sl.) sastavni dio učeničkih i studentskih obveza, jak strah od ovakvih izlaganja često onemogućuje mlade ljude da svoje znanje iskažu u pravom svjetlu.
Projektom „Hrabro kroz život“ želimo potaknuti učenike i studente da istraživanjem, suočavanjem i oslobađanjem svojih emocija, koje blokiraju osobni potencijal, upoznaju svoje ja usmjeravanjem pažnje na sebe i svoje postupke što će im pomoći u jačanju samopouzdanja i samopoštovanja, pozitivnog i kreativnog razmišljanja te kako bi osvijestili da su navedene vještine ključni elementi za zdrav razvoj i život bez strahova.

Prva u nizu vikend - radionica održat će se 24. i 25. lipnja u Centru za mlade Samobor - popularnom „Bunkeru“.
Radionicu naziva „Artikulacija prisutnosti“ vodit će glumac Leon Lučev.
Tema radionice je Puštanje. Prepuštanje. Tok.

Radi se o jednostavnoj glumačkoj vježbi za koju sam autor kaže: 
„Svaka grupa je drugačija, ja se mijenjam, tako da bi svako objašnjenje rada bilo sjećanje na neko iskustvo koje je prošlo. Uvijek je novo, autentično i neponovljivo, kao i sva iskustva do sada.
Pojedinac, sam sa sobom, izložen ispred grupe koja ga prati, ili ne prati, podržava, odbija, voli ili ne voli.

Što se budi dok smo sami? Što se podiže iz dubine? Kako se osjećamo? Da li to znamo imenovati?
Što ako to prihvatimo? Što ako to zagrlimo? Što ako to nastaje/nestaje?
Što ako smo već savršeni?

To su pitanja, iskustva s kojima smo se susretali u prethodnim radionicama.

Rad je jednostavan, bazičan. Pojedinac sam ispred grupe dijeli svoje trenutno stanje, emocije, misli - neverbalno.
Ponekad rad ide u ples, igru, emocije.
Ponekad se odigra scena, ponekad uvedemo još sudionika. 
Ogoljeno: iza svih obrazaca razmišljanja, emocija, identiteta stoji nešto što je autentično, mirno, što je stalno tu, dok mi lutamo u moru zamišljanja, maštanja… To je stalno tu. To smo mi".

„Gotovo uvijek na kraju vježbe pojedinac stoji pred grupom bez straha, srama, bez nelagode, u miru sa svime što osjeća i misli“ - kaže jedna od polaznica radionice.

Iako je riječ o glumačkoj vježbi, za radionicu nije potrebno glumačko predznanje.
Radionica je besplatna, namijenjena mladima, ali je ograničena na 15 polaznika.
Prijaviti se i detaljno informirati možete porukom na e-mail adresu: info@kad-bi-svi.hr.
Prijava treba sadržavati ime i prezime, dob, zanimanje i razlog prijavljivanja.

Kao pedagog, Leon Lučev surađuje na Sarajevo Talent Campusu, Medijskoj školi Ante Peterlić u Čakovcu, Umjetničkoj akademiji Split, Sarajevo Film Academy, Ludrugom te kao voditelj i osnivač djeluje u Školi igre filma i Zlarinskom ljetu koje se bave umjetničkom edukacijom djece.
Njegova su predavanja usmjerena na glumce, redatelje, dječje pedagoge, djecu, osobe s problemima osobnosti, a sada rad otvara i svima koji žele istražiti ili pomaknuti svoje granice, neovisno o scenskom iskustvu.

Ove radionice Leona Lučeva godinama su prema anketama proglašavane kao jedne od najkorisnijih i najpraktičnijih, koje on kao autorski projekt primjenjuje i na širu populaciju u smislu oslobađanja emocija i otpuštanja strahova.