Grad Samobor

Fašnik

Velika fešta i fašničko suđenje

Velika fešta i fašničko suđenje
12.02.
2018.

Samoborski fašnik i njegova Republika po 192. put postat će žrtvom nepromišljenosti svog suverena.

Princ Fašnik napravio je istu grešku u koracima kao i u godinama prije ove i najavio veliku feštu za utorak, 13. veljače, potpuno nesvjestan da je to potez kojeg jedva čeka fašničko pravosuđe. Umjesto da zajedno s pukom uživa u veličanstvenoj zabavi u Samoboru, Fiškal i Sudec pripremili su Princu večer u skladu s ovogodišnjim motom Fašnika - Sve operi na Srakinoj rivijeri. Tako će u utorak, od 18 sati na središnjem gradskom trgu njegova Sraka javno na vidjelo izvući sve prljavo rublje iz Prinčevog kabineta i ostalih soba, a pravosudna tijela u obiliku Fiškala i Sudeca pobrojati u Fašniku sve grijehe, prekršaje i nezakonitosti - od prevelike rastrošnosti kojom je platio dva tjedna zabave pod maskama, koncerte i druženja maškara i time razmazio fašnički puk, preko lošeg odabira suradnika čemu je dokaz da su ga upravo oni iznevjerili, do predugog jezika i prekratke pameti.

Jedino što je Princu ostalo je nadati se da će glas naroda napraviti svoje nakon što u utorak od 18 sati do ponoći otvori fašničku blagajnu i darovima pokuša (pot)kupiti fašnički puk - nagrade se spremaju za najbolje ovogodišnje pojedinačne, grupne i obiteljske maske, dodjelit će se i Fašničke galge najistaknutijim pojedincima, a Srakino gnezdo dobit će najfašničkiji samoborski lokal, dok će se saznati i ime dobitnika glavne nagrade Fašničke putovnice tj. osobe koja je bila najupornija u obilasku ugostiteljskih objekata u vrijeme odvijanja Fašnika. Podmitit će probati i mjesne odbore koji su prethodna dva tjedna njemu u čast paradirali Republikom pa će nagraditi najmaštovitije, a svim maškarama na središnjem Samoborskom trgu probat će se umiliti i dovođenjem glazbenih megazvijezda, Tonija i Tonya Cetinskog kao i veličanstvenim vatrometom.

Za svaki slučaj, ako potkupljivanje ne uspije, a da si uveća šanse za preživljavanjem Princ Fašnik je u inat Fiškalu i Sucu, a na veselje svojoj družici Sraki, dogovorio i nešto snježnih pahulja u utorak kako bi bio siguran da se vatra kojom ga se misli spaliti neće primiti prinčevskog ruha. No, da je Princ sposoban provesti sve svoje planove u djelo, ne bi mu u utorak život visio o niti, a Fašnička Republika završila v ri... u problemima. Zato u utorak svi na Samoborski fašnik, to je možda i posljednja prilika za ludu zabavu pod maskama i povijesni trenutak da se spasi Princa i dokaže jednom za svagda kako "bedaki noriji saki dan, a pametni samo na Fašnik".