Grad Samobor

Fašnik

Zvuci tamburice za završetak subote

11.02.
2018.

Slavonske Lole odlično su se uklopile u fašničke običaje, neumorno zabavljajući maskirane likove.

"Sve je ona meni" zapjevalo se na Trgu Fašničkih velikana, maskirana lica lagano su se njihala zaljubljenih pogleda, a Slavonija se ponovo zainatila i to na 192. Samoborskom fašniku. Slavonske Lole, donijele su dašak Slavonije, tamburicom rastjerale oblake i svojom glazbom upotpunile bogatu fašničku subotu. Emocije su frcale na sve strane, u spoju ljubavi i satire, glazba je pobijedila sve prepreke, a puni samoborski trg ujedinio svaki komadić Lijepe naše. Bila je to još jedna «luda» fašnička fešta po mjeri svakog maskiranog gosta.

Sve je započelo malo iza 10 sati ujutro, kada su se na pozornicu popele dječje gostujuće grupe i predstavile svoje glazbene, ali i koreografske programe. Na Trgu Fašničkih velikana pjesmom i plesom sve prisutne zabavili su: neizostavna Cirkultura, Dječji zbor Limači, Dječji vrtić Tintilinić, Dječji zbor Bajka, Plesni klub Point, Dječji zbor Kikići i genijalci, Dječji vrtić Smokvica, Dječji vrtić Medenjaci, Kulturno umjetničko društvo Kupljenovo, solisti Slavuji i Slavujčeki, Plesni centar Cro dance, Stupničke mažoretkinje, Mažoretkinje Sveti Ivan Zelina.

Paralelno s glazbenim događanjima na Trgu Fašničkih velikana, oni malo odvažniji, željni sportskog nadmetanja i adrenalinskog uzbuđenja sudjelovali su u SRAKOTRKU, orijentacijskoj utrci koja je organizirana u suradnji s Orijentacijskim klubom Japetić. Mladi natjecatelji trebali su pokazati spretnost i kroz samoborske ulice proći sve orijentacijske točke i u što kraćem vremenu doći do cilja. Ovogodišnjih 289 prijavljenih natjecatelja u nekoliko kategorija pokazalo je sve čari SRAKOTRKA i potvrdilo ozbiljnu kandidaturu da ova tradicionalna utrka uskoro postane kandidat za Zimske olimpijske igre.

Nakon ludog jutarnjeg tempa glavna pozornica postala je mjesto vrhunske zabave, na kojoj su naravno dominirale maske i odlična zabava. Publiku je zagrijao bend Tricikl, pa su uslijedile kreativne, satirički dobro raspoložene i humorom oboružane gostujuće grupe iz Selnice, Baške Vode, Župe Dubrovačke i Koprivnice, a posebno simpatična bila je grupa azilanata pod nazivom "Morski plodovi", dobivši Fašničke putovnice i obogativši svojim nastupom maskirano poslijepodne na glavnoj pozornici Trga Fašničkih velikana.

Uslijedio je bogat, rasplesan, glasan i dobro izbalansiran nastup Plesnog studija Step by Step, koji se predstavio kroz razne kategorije, uspješno stepajući u ritmu Samoborskog fašnika. Nešto manje stepasto, ali jednako uspješno i rasplesano na pozornici su zaplesali i članovi Plesnog studia Bailatino, otkrivši gracioznost pokreta u svojim plesovima. Nakon plesa uslijedio je red pjesme, pa red humora Željka Pervana, pa izbor maski, pa opet malo plesa do vrhunca glazbenog programa.

Na drugom kraju grada, odvijala se prava sportska bitka s metlama. Klizalište su zauzeli metlobojci i okušali se u već tradicionalnom Metloboju, uspješno balansirajući između stajanja na klizaljkama i ganjanja loptice s metlama. Ništa manje zanimljiv nije bio ni Krafling, boćanje s demižonima, gdje se tražila što bolja pozicija i karta više za veliko finale. Sve u svemu bogato samoborsko poslijepodne. Odlična najava za sve ono što goste Fašnika očekuje sutra. Sve ponovo kreće u ranim jutarnjim satima i tako maskirano, skriveno traje do dugo u noć. Dođite i saznajte zašto su samoborska druženja igre bez granica s puno nepoznatih ishoda u kojoj nema gubitnika.