Grad Samobor

Građani

Ivana Perkovca ne smijemo zaboraviti

16.05.
2018.

28. Susreti na Perkovčevom grobu

Učenici samoborskih osnovnih škola, njihovi nastavnici, predstavnici Grada Samobora i članovi Ogranka Matice hrvatske Samobor i ove su godine u srijedu, 16. svibnja, točno u podne ispred groba Ivana Perkovca dočekali svoje prijatelje iz Šenkovca, čija osnovna škola nosi ime našeg poznatog Samoborca.

Dragi gosti i domaćini ovim tradicionalnim susretom prisjećaju se velikana pisane riječi i aktivnog sudionika političkog života Hrvatske sredinom 19. stoljeća.

Uz prigodan program koji su pripremili učenici iz Šenkovca i Samobora, na grob Ivana Perkovca, uoči obilježavanja godišnjice njegova rođenja, položeno je cvijeće i upaljene su svijeće kao podsjetnik na njegova djela i ostavštinu rodnoj Harmici pokraj Brdovca i Samoboru, u kojem je 1871. umro.

O Perkovčevom životu i radu govorili su ravnateljica šenkovečke OŠ Ivana Perkovca Vesna Javor, predsjednik Ogranka Matice hrvatske Zaprešić Dragutin Grgas i voditeljica povijesnog odjela MH Samobor Sandra Sinković. Nazočnima su se, uz prigodne riječi dobrodošlice i uz zahvalu na očuvanju spomena velikom čovjeku, piscu i domoljubu Ivanu Perkovcu obratili i načelnik Općine Brdovec Alen Prelec, zamjenica gradonačelnika Grada Samobora Sanja Horvat Iveković te u ime Udruge Ivana Perkovca Marija Ledinski Anić.

Svi su se usuglasili oko činjenice da Ivan Perkovac, prečesto zaboravljan, zaslužuje puno značajnije mjesto u hrvatskoj povijesti i literaturi, a ta zadaća vraćanja Perkovčeva imena među njegove poznate i slavne suvremenike Samoborcima i Brdovčanima tek predstoji.