Grad Samobor

Manifestacije

Međunarodni dan joge

Međunarodni dan joge
12.06.
2018.

Obilježavanje Međunarodnog dana joge u Samoboru

Obilježavanje Međunarodnog dana joge održat će se u subotu, 16. lipnja na Trgu kralja Tomislava u 10:00 sati.

Ujedinjeni narodi su Rezolucijom 2014. godine proglasili 21. lipnja Međunarodnim danom joge, uvažavajući da joga može holističkim pristupom utjecati na poboljšanje i održavanje zdravlja kroz uravnoteženje tijela i uma. Takav pristup zdravlju može pružiti izravan i koristan doprinos čovječanstvu u potrazi za postizanjem održivog razvoja i kretanja prema životnim stilovima koji su u skladu s prirodom. Joga je drevna indijska znanost koja uključuje fizičke, mentalne i duhovne vježbe koje nam pomažu da uspostavimo ravnotežu, unutrašnji mir i jasnoću.

Veleposlanstvo Republike Indije u suradnji s Gradom Samoborom i Udrugom Joga u svakodnevnom životu organizira obilježavanje Međunarodnog dana joge prezentacijom vježbi joge kojoj se mogu pridružiti svi građani. Namjera je da se što većem broju građana približe vježbe joge koje na sveobuhvatan način održavaju i poboljšavaju fizičko, mentalno, društveno i duhovno zdravlje.

Udruga Joga u svakodnevnom životu već 20 godina djeluje na području grada Samobora pružajući Samoborcima vježbe joge po svjetski priznatom Sustavu Joga u svakodnevnom životu. 2008. godine započet je program Joga u parku kojim se svim građanima omogućilo da, bez obzira na tjelesnu kondiciju, dob ili spol, besplatno vježbaju jogu tijekom cijelog ljeta. Najnoviji program - besplatne vježbe za umirovljenike započet je 2016. godine, kao posebno prilagođen program za seniore. Kroz djelovanje Joge u svakodnevnom životu brojni građani grada Samobora mogli su osjetiti prednosti koje im pružaju vježbe joge, za zdravlje tijela i smirenje uma.

Međunarodni dan joge obilježava se u brojnim zemljama diljem cijelog svijeta. Tijekom lipnja 35 hrvatskih gradova sudjelovat će u proslavi Međunarodnog dana joge, među kojima po prvi puta i Grad Samobor.