T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Građani

Odana počast Stjepanu Juriniću

Delegacija Veleposlanstva Bugarske posjetila je Samobor

Povodom obilježavanja Dana ujedinjenja Bugarske, Veleposlanica Republike Bugarske, Genka Vasileva Georgieva posjetila je danas Samobor i položila vijenac na spomen ploču profesoru Stjepanu Juriniću, koja se nalazi u Milakovićevoj ulici u Samoboru, a u znak zahvalnosti zbog njegove podrške neovisnosti i samostalnosti bugarske države.

Bugarska je ujedinjena 6. rujna 1885. godine, a Stjepan Jurinić pomogao je bugarskom narodu sudjelovavši kao dobrovoljac u Srpsko – bugarskom ratu. Pored toga je punih 35 godina bio generator hrvatsko-bugarskih kulturnih veza i među prvima je prevodio bugarsku književnost na hrvatski jezik. Živeći u Bugarskoj obogatio je kulturni život Sofije utemeljivši 1893. prvo hrvatsko društvo Hrvatska zadruga, a bio je i rektor Sofijskog sveučilišta. U znak zahvale za sve spomenuto Veleposlanstvo Bugarske 2002. postavilo je spomen-ploču na kući u Samoboru, u kojoj je Stjepan Jurinić živio posljednjih dvadesetak godina.

Bugarska veleposlanica Genka Vasileva Georgieva tijekom današnjeg posjeta Samoboru najavila je kako želja Bugarske da Samobor i Grad Karlovo koji se nalazi u bugarskoj regiji Ružina dolina postanu gradovi prijatelji, usprkos trenutnim okolnostima i dalje postoji. Izrazila je još jednom i veliku želju da se međusobna suradnja Bugarske i Hrvatske dodatno produbi.

Objavljeno: 04.09.2020.