Grad Samobor Grad Samobor Logo

Novosti   /   Manifestacije

Prijatelji i u nevolji ostaju zajedno

7. Susret kod Kalina u povodu obljetnice ulaska Hrvatske u Europsku uniju

I 7. godinu zaredom, unatoč i usprkos sveprisutnom koronavirusu, na slovensko-hrvatskoj granici održan je u srijedu, 1. srpnja, na datum kada je Republika Hrvatska i službeno primljena u članstvo Europske unije, sada već tradicionalni Susret kod Kalina.

Mjesto je to i prostor na kojem je suživot dvaju prijateljskih naroda oduvijek bio važniji od svega što su im tijekom brojnih desetljeća krojile državne i lokalne politike, jer su jedino tako, zajedno, dobrosusjedski i složno, mogli naprijed.

Uobičajene veselice, velikog okupljanja i glazbenog programa nije bilo, tako da se ispred Kalina okupilo četrdesetak sudionika proslave, koju su organizirale Rajka Križanac sa slovenske strane i predsjednica Mjesnog odbora Bregana Maja Gračanin.

Samoborce su srdačno dočekali podžupani Občine Brežice Jure Pezdirc i Bogdan Palovšnik, kojima su se pridružili njihovi suradnici i obližnji stanovnici, priredivši im svoje autohtone kulinarske specijalitete, uz nezaobilazni cviček za zdravicu. Na svemu im je zahvalila samoborska delegacija predvođena zamjenikom gradonačelnika Željkom Stancem, gradskim vijećnicima i nekolicinom suradnika, a za samoborsku gastronomsku ponudu bila je zadužena Renata Kruhan i njezina Pekarnica Zemljič.

Ugodno druženje, uz puno toplih prijateljskih riječi, početno su najavili već gore spomenuti govornici, koji su redom naglasili kako su postojeće granice, meje, ograde i žice samo još fizičke prepreke koje Hrvatsku dijele od ulaska u čuveni Schengen. No, o tome odlučuje viša politika, a primjer Grada Samobora i Občine Brežice te pripadajućih mjesnih odbora, njihove suradnje i nastojanja da se ta granica što prije ukloni, važan su doprinos cjelovitosti Europske unije.

Susret kod Kalina nastavljen je do kasnih večernjih sati, kada su već ozbiljno zaprijetili tamni oblaci i munje, uz obećanje da će, ako ne i prije, još veće druženje biti održano dogodine.

Objavljeno: 03.07.2020.