Grad Samobor

Građani

Samoborska zimska bajka

Samoborska zimska bajka
02.01.
2018.

Samobor je omiljeno izletište Zagrepčana i brojnih posjetitelja, a osobito je čaroban zimi, okružen Samoborskim gorjem.

Samoborsko gorje privlači sve više turista, avanturista, planinara, željnih bijega od grada.

Osim planinarenja, koje je dio samoborske tradicije, razvijaju se i drugi sportovi, poput brdskog biciklizma i planinskog trčanja, a ne nedostaje niti zanimljivih odredišta za sanjkanje, grudanje ili skijanje.

Pridonose tome uređene i označene planinarske staze, ali i velik broj planinarskih domova sa specifičnom gastro ponudom.

Velik broj zaljubljenika u sport i prirodu okuplja Samoborska zimska trail liga na kojoj sudjeluju etablirani trkači ali i rekreativci spremni okušati se na stazama koje, iako vrlo zahtjevne, pružaju neprocjenjive poglede i zimski ugođaj.

I za one koji će radije ostati u gradu, Samobor je odličan izbor.

Na prostoru bivše vojarne klizat ćete od studenog do veljače, zaigrat ćete tamo i hokej, ili se ugrijati kuhanim vinom ili čajem. U neposrednom susjedstvu nalazi se Centar za mlade Bunker koji nudi pregršt programa tijekom zimskih praznika, kako bi mladi kvalitetno iskoristili svoje vrijeme.

Najsvečanije je, svakako, na glavnom gradskom trgu gdje se svake godine održava Samoborski božićni sajam, nudeći tradicionalnu ponudu i zabavne programe za cijelu obitelj.

Samoborci novu godinu dočekuju čak dva puta, a doček u podne postaje tradicija prepoznata diljem Hrvatske.

Zima je vrijeme i kad se grad pretvara u veliku pozornicu proglašenjem Slobodne fašničke republike i početkom vladavine Princa Fašnika. U 2019. Fašnik se održava od 22. veljače do 5. ožujka. 

Na kraju, iz Samobora zasigurno nećete otići gladni, jer je gastro ponuda zimskih specijaliteta zaista bogata. Od bermeta i kuhanog vina, češnofki i češnofki to go, do tradicionalnih specijaliteta, poput Rudarske greblice, pokladnih krafni te sladoleda, raznih slastica i nezaobilaznih kremšnita.

Foto: Romeo Ibrišević