T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Projekti

Sanacija sustava javne odvodnje

Projekt EU sredstvima provodi Odvodnja Samobor

Sanacija sustava javne odvodnje

Danas su u Gradskoj vijećnici Grada Samobora ugovore za sanaciju prvih pet kilometara kolektora javne odvodnje oštećenih u potresima u prosincu 2020. godine, potpisali direktor “Odvodnje Samobor”, Antonio Širanović i direktor zagrebačkog poduzeća “Solmex”, Željko Marić.

Sredstva za sanaciju sustava javne odvodnje osigurana su iz Fonda solidarnosti Europske unije. Potpisani ugovori obuhvaćaju sanaciju 1.280 m kolektora Gajeva, 1.760 m kolektora Perkovčeva i 2.010 m kolektora Mirnovečka, ukupne vrijednosti 5.248.600 kuna bez PDV-a. Radovi će se u stopostotnom iznosu financirati bespovratnim sredstvima Fonda solidarnosti Europske unije, namijenjenima hitnim mjerama sanacije, zbrinjavanju stanovništva, obnovi infrastrukture te javnih zgrada.

Sanacija sva tri kolektora, u Gajevoj, Perkovčevoj i Mirnovečkoj ulici, trajat će pet mjeseci od dana uvođenja u posao, odnosno najkasnije do 15. svibnja 2023.

Podsjetimo, sanacija pet kolektora javne odvodnje grada Samobora u ukupnoj duljini od 9.100 m te rekonstrukcija dva kolektora ukupne duljine 1.556 m oštećenih u potresima 28. i 29. prosinca 2020. godine u potpunosti će se financirati iz Fonda solidarnosti Europske unije, za što su s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja potpisani ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava u ukupnom iznosu od 19.529.359,00 kuna.

“Realizacijom ovih projekata uspostavit će se redovno i trajno funkcioniranje sustava te će se znatno poboljšati kvaliteta javne odvodnje grada Samobora. Budući da se radi o relativno starim dijelovima sustava javne odvodnje, koji su oštećenjima uzrokovanima potresom izgubili svoju potpunu funkcionalnost, sanacija CIPP metodom obnove kanalizacijskih cjevovoda (Cured in Place Pipe), bez iskopavanja rova, prepoznata je kao najbolje rješenje. Za vrijeme izvođenja radova neće biti dugotrajnog zatvaranja prometnica, a vijek trajanja postojećeg sustava odvodnje produžit će se za najmanje 30 godina” – rekao je direktor Odvodnje Samobor, Antonio Širanović.

U ime izvođača radova, poduzeća “Solmex” direktor Željko Marić zahvalio je na ukazanom povjerenju te rekao kako će njihova tvrtka uz korištenje inovativnih tehnologija posao odraditi kvalitetno uz poštivanje rokova i dogovora.

“Rezultat projekta bit će nova kanalizacija koja osigurava bolju protočnost i strukturnu stabilnost i mehaničku otpornost na moguće agresivne utjecaje. Pripreme traju dugo i trebaju biti kvalitetno odrađene, no sama ugradnja novih cijevi uz novu tehnologiju, bez prekopa, traje nekoliko sati. Danas se ova tehnologija koristi u cijelom svijetu kako se ne bi raskapale ceste, a time su i troškovi znatno manji. U sklopu ovog projekta bit će sanirana i sva okna” – naglasio je direktor poduzeća “Solmex”, Željko Marić.

„Zadovoljstvo mi je što su danas potpisani Ugovori koji su preduvjet da bi se krenulo s radovima na sanaciji kolektora javne odvodnje na području Samobora, a koji su oštećeni u potresu. Posebno veseli činjenica da su sredstva dobivena iz EU fondova i to u stopostotnom iznosu, pa će Odvodnji Samobor ostati više vlastitih sredstava za neke druge projekte. Cilj gradske uprave je da se maksimalno iskoriste mogućnosti koje pružaju fondovi Europske unije i drago mi je da je Odvodnja Samobor tu mogućnost iskoristila te da pripremaju i druge projekte koje planiraju prijaviti na EU natječaje“– izjavio je zamjenik gradonačelnice Petar Burić.

Objavljeno: 30.11.2022.