T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Gradsko vijeće

Uz gradonačelnika jedan zamjenik i 21 vijećnik

Zbog usklađivanja sa Zakonom izmijenjen Statut Grada Samobora

Poboljšanje epidemiološke situacije omogućilo je ponovno održavanje sjednice Gradskog vijeća Grada Samobora u Centru za mlade Bunker. U nepunih sat vremena, gotovo bez rasprave, gradski su vijećnici 18. veljače završili kratki dnevni red od 8 točaka 34. sjednice ovoga mandata koji se bliži kraju.

Radi usklađivanja s nedavnim izmjenama i dopunama Zakona o lokalnoj i područnoj samoupravi, jednoglasno i bez rasprave donesena je Statutarna odluka o izmjenama i dopunama Statuta Grada Samobora. Uz izmjene odredbi o referendumu i zborovima građana, svakako su najvažnije promjene da će se broj gradskih vijećnika već na sljedećim izborima smanjiti s 25 na 21, a gradonačelnik neće više imati 2 već samo jednog zamjenika.

Iz istog razloga usvojen je, ali većinom glasova, i Prijedlog za izmjene i dopune Poslovnika o radu Gradskog vijeća, koji će, prije konačnog usvajanja na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća, u konačnom tekstu predložiti Odbor za statutarno – pravna pitanja.

Većinom glasova i bez rasprave donesene su i dvije odluke koje će ubuduće omogućiti Gradu da temeljem koncesije ili ugovora dodijeli pravnoj ili fizičkoj osobi obavljanje komunalnog linijskog prijevoza putnika na području Grada, o čemu je vođena poduža rasprava na prošloj sjednici Gradskog vijeća.

Po obavljenom javnom natječaju, jednoglasno je za obavljanje poslova prijevoza pokojnika u ovoj godini, koji se financiraju iz Proračuna Grada, odabrana kao najpovoljnija ponuda trgovačkog društva Pogrebnik Mima d.o.o.

Većinom glasova, ali bez rasprave, prihvaćeno je Izvješće o korištenju sredstava Proračunske zalihe za prosinac 2020. godine, a na kraju je, jednoglasno i uz odobravanje, donesena Odluka o darovanju vatrogasnog vozila autocisterne Javnoj vatrogasnoj postrojbi Grada Samobora.

Predsjednik Gradskog vijeća Miran Šoić najavio je da će se posljednja sjednica Gradskog vijeća Grada Samobora u ovom mandatu održati oko 20. ožujka.

AKTUALNI SAT

Nezavisni vijećnik Vladimir Skendrović pročitao je pismo skupine građana koji smatraju da je protekli Samoborski fašnik bio sramotan pa traže da onaj tko kontrolira rad Turističke zajednice, zajedno s njezinom direktoricom, dobije otkaz. Također, tvrde da u posljednjih 10-ak godina ni jedna manifestacija u gradu nije opravdala ulaganja.

Osim toga, Skendrović je podržao prijedlog Gradske uprave da se dodatnom mjerom jednokratne novčane pomoći pomogne samoborskim ugostiteljima, ali da se lista korisnika te pomoći proširi i na teretane i OPG-ove. Skendrović je zatražio i izvješće o tome kako se kontroliraju isplate u NK Samobor, uz napomenu da je, navodno, tamo opet došlo do nekih prijepora.

Zamjenik gradonačelnika Željko Stanec odgovorio je da rad Turističke zajednice kontroliraju Vijeće i Skupština TZ i složio se da rad TZ može biti i bolji, no epidemiološka situacija sigurno je zaslužna da su turistički dolasci u Samobor na Fašnik bili neusporedivo skromniji nego inače. Za pomoć ugostiteljima, rekao je Stanec, bit će potreban rebalans proračuna da bi se ta sredstva osigurala, a nije isključio ni mogućnost da se lista korisnika pomoći proširi, jer je u ovom trenutku na gradskom računu 18,2 milijuna kuna, što govori o stabilnosti poslovanja Grada. Stanec je za NK Samobor ustvrdio da ima svoju Skupštinu, Upravni i Nadzorni odbor te se Grad u njihov posao ne miješa.

Nazavisnu vijećnicu Irenu Franceković zanimalo je kako će se, nakon izgradnje biciklističke staze u Samoborskom polju na trasi sadašnjeg poljskog puta, poljoprivrednicima omogućiti daljnje korištenje puta traktorima te hoće li biti kakvog zadiranja u privatne parcele. Dodala je da je Prostornim planom Zagrebačke županije tamo predviđena trasa buduće autoceste pa se boji da će ti novci biti bačeni. Osim toga, pitala je i za zgradu koja se gradi na području obiteljskih kuća između Zagrebačke ulice i Ulice samoborskih bratovština, za koju je građevinska dozvola izdana na ime bivšeg pročelnika Mladena Ogrinca i navodno je preprodana, nema pravi pristupni put, a navodno će tamo biti zgrada s čak pet stanova, što nije u skladu s važećim planom. Željko Stanec rekao je da se u izgradnji biciklističke staze neće zadirati u privatna zemljišta te da trasa biciklističke staze nema veze s trasom buduće autoceste.

Pročelnik Upravnog odjela za provođenje dokumenata prostornog uređenja i gradnju Davor Bošković potvrdio je da je došlo do promjene investitora za zgradu u Ulici samoborskih bratovština, ali da prenamjene gradnje nema i bit će to zgrada s tri stana.

Na sjednici je pročitano pismo HDZ-ovog vijećnika Lovre Mihelića, koji navodi da je Udruženje obrtnika Samobor uložilo novac u projekt Centra enogastronomije i obrtništa u staroj školi u Langovoj ulici pa pita zašto je Grad odlučio taj prostor prenamijeniti u Veleučilište. Željko Stanec, a kasnije i Miran Šoić, podsjetili su na razloge o kojima je bilo riječi i na prošloj sjednici Gradskog vijeća, budući da se projekt Udruženja obrtnika nije uspio realizirati, pa su pojedinci ili pojedinac, koji se stavljaju ispred obrtnika Grada Samobora, krenuli u drugi projekt, ali bez osiguranja potrebnog novca.

Vijećnik Stranke rada i solidarnosti Bandić Milan 365 Damir Skok je zahvalio svima koji su radili na dobivanju priznanja za Samoborsku kremšnitu i Rudarsku greblicu.

Vijećnik HSS-a Željko Bošković ponovno je govorio o problemu parkiranja planinara uz Lipovečku Gradnu u Velikom i Malom Lipovcu tijekom vikenda, budući da se uplatnicama s kaznama koje vozačima za nepropisno parkiranje na vozilima ostavlja samoborsko komunalno redarstvo ne šalje baš dobra poruka. Stoga je od gradske uprave zatražio da se pronađe neko rješenje za to parkiranje. Založio se i za rješavanje pitanja slabog i sporog interneta u brdskim dijelovima grada, što je došlo do izražaja kada su mnogi bili prisiljeni svoje školske i radne obveze rješavati na daljinu, a nisu mogli. Željko Stanec rekao je da na području Smerovišća i Lipovca Grad nema svoje zemljište na kojemu bi mogao osigurati parkiralište i ustvrdio da bi se to moglo riješiti uvođenjem novog besplatnog javnog prijevoza i pojačanjem linija prema tim područjima vikendom. Planinari bi svoja vozila mogli ostaviti u gradu, na Autobusnom kolodvoru ili na parkiralištu u Kompareovoj ulici te koristiti autobusni prijevoz do planinarskih odredišta.

Zamjenica gradonačelnika Sanja Horvat Iveković podsjetila je da problem s kvalitetom internetskog signala u brdsko- planinskim područjima imaju mnogi u Hrvatskoj te istaknula da se Grad već više puta pisanim putem obraćao mnogim institucijama, od Ministarstva obrazovanja i Agencije za odgoj i obrazovanje do HAKOM-a i CARNET-a, a odgovori su bili da će se ulagati u mrežu u budućem vremenu, razvijati je i pojačavati signal, te je predložila da se zajedničkom inicijativom Gradskog vijeća ponovno zatraži rješavanje tog problema.

Objavljeno: 19.02.2021.