T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Manifestacije

Završio 10. Festival Samoborske češnofke

Već 10 godina vrijedni samoborci spremaju češnofke

Rekordan broj natjecatelja, sudjelovanje profesionalnih proizvođača, odlična zabava unatoč promjenjivom vremenu i odlične češnofke - sve je to obilježilo jubilarno 10. izdanje Festivala Samoborske češnofke u dane vikenda 27. i 28. travnja.

Od prvog izdanja stremilo se upravo ovim odrednicama, jačanju kvalitete i brojnosti, kao i tome da češnofka postane robna marka, pa se može zaključiti da se u tom nastojanju u potpunosti uspjelo. Novitet ove godine, zbog brojnosti prijavljenih ekipa, bilo je dvodnevno natjecanje mjesnih odbora i gradskih četvrti pa ćemo ovu godinu pamtiti po zasebnim pobjedama mjesnih odbora Kladje u subotu i Medsava u nedjelju.

Ocjenjivačku komisiju koja je birala tko je pripremio najbolje češnofke činili su oba dana Krunoslav Znika iz Grada Samobora i Igor Runtas iz Igo-Mata, dok im se u subotu kao treći član pridružio Tomislav Skendrović iz samoborske Veterinarske stanice, a u nedjelju Veljko Horvat iz Otočanke. Koje su bile glavne odrednice pri ocjenjivanju pojasnili su članovi stručne komisije Znika i Runtas.

Na početku je Krunoslav Znika istaknuo kako svake godine kvaliteta raste, iako je ova godina bila dosta nepovoljna zbog visokih temperatura. Igor Runtas rekao je da komisija ocjenjuje cijeli komplet. Najbitnija je, naravno, češnofka, ali tu se još uzima u obzir opći dojam i priprema, koliko je ljudi uključeno, jesu li sami pripremali češnofke te jesu li se držali pravilnika. Najvažnija je tehnička izvedba češnofke, gleda se kako je serviran stol, kako izgleda kućica, prezentacija te higijenski uvjeti pri serviranju hrane. Kod same češnofke pazi se na njen izgled nakon kuhanja, okus, a posebno da u njoj nema nekih stranih i prejakih začina. Fokus je na okusu, izgledu, udjelu masnoće i ljutini. Dodao je Runtas i kako mu je to bilo prvo ovakvo ocjenjivanje pa je istaknuo kako je oduševljen i zadovoljan.

Što se tiče ocjenjivanja, Krunoslav Znika je pojasnio kako svaki član žirija u pet bodovnih razreda može dati ukupno 100 bodova, a pri ocjenjivanju tehnička izvedba i izgled tanjura nose po 20 bodova, izgled i okus jela po 25 bodova te vanjski ukupni dojam 10 bodova. Dodao je i kako ih veseli što se iz godine u godinu vidi napredak. 
- Ove godine sudjeluje rekordnih 25 mjesnih odbora i gradskih četvrti te svima čestitam na dolasku i nastupu. Sjećamo se nekih mjesnih odbora, primjerice Južno naselje, kada su prvi put nastupali pa su i sami rekli kako su došli učiti i gledati tehnologiju rada i uređenja, a sada su došli do nagrade. Bila je vrlo izjednačena borba pa je o pobjednicima odlučivao samo jedan bod razlike – naglasio je Znika.

Zbog velikog broja prijavljenih mjesnih odbora i gradskih četvrti te uvjeta u Kleščićevoj ulici procijenjeno je kako je najbolje da se natjecanje podijeli u dva dana, jer su se njima pridružili na Festivalu i profesionalni proizvođači.

Tako su u subotu, 27. travnja, svoje češnofke prezentirali predstavnici 16 ekipa, a prvo mjesto pripalo je Kladju s 276 bodova, drugo je bilo Cerje s 275, a treće gradske četvrti Južno naselje i Giznik - Anindol s 270 bodova. No, i ostali su bili odlični i odlučivale su nijanse. U subotu su svoje češnofke svim posjetiteljima na stolovima, uz pobjednike, još nudili i mjesni odbori Farkaševec, Hrastina, Pavučnjak, Klokočevec, Rakov Potok, Dubrava, Jarušje, Savršćak, Petkov Breg, gradske četvrti Hamor – Gornji kraj i Centar te ekipa Udruge branitelja 151. samoborske brigade i HVIDR-e Samobora i Svete Nedelje.   
U nedjelju, 28. travnja, pobjednička ekipa Medsava dobila je 277 bodova, Bobovica je na drugom mjestu imala 276, a treći Podvrh 267 bodova. U konkurenciji su još bili mjesni odbori Domaslovec, Braslovje, Lug, Vrbovec, Celine te gradska četvrt Perivoj - Cvjetno naselje. Profesionalni proizvođači, okupljeni u Udrugu Samoborska češnofka, također su ponudili svoje specijalitete, a na 10. Festivalu Samoborske češnofke to su bili Igomat, Dr. Škobić, Otočanka, Moja tvrtka – Mesnica As, Mesnice Noršić te Mesnica Koprivnjak. Nagrađeni su dobili vrijedne nagrade, a ove godine to je bio roštilj. 

Organizatori ovogodišnjeg jubilarnog 10. po redu Festivala Samoborske češnofke bili su Grad Samobor, a tehnički koordinator Poduzetnički centar Samobor, dok su suorganizatori Turistička zajednica grada Samobora i Komunalac. 

Objavljeno: 29.04.2019.