Grad Samobor

Pišem ti priču

Ana Škvorc - Zadravec

Ana Škvorc - Zadravec
23.07.
2019.

Ana Škvorc

Rođena je 22. 8. 1991. u Čakovcu. Završila je kroatistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Poeziju je objavila u Temi i u Poeziji.

 

ZADRAVEC

U grupi na WhatsAppu LILITH REDAKCIJA 2018/19. Šefica piše nekoliko poruka djevojkama iz redakcije o tekstovima koji će biti objavljeni sljedeći tjedan:

Zadravec, predati tekst o Tanji Kerman do sutra u 11. Video na Youtubeu.

Zašto Conjar još uvijek daje podnaslove dijelovima teksta koji se ne odnose na podnaslove???

Trupković, srednja žalost.

Levak ne zna razliku između uvoda i zaključka.

To što je Strahija slobodna za vikend ne znači da ne mora razmišljati o sljedećoj naslovnici.

Pintar, nisi maturantica da pišeš još jedan tekst o deset najboljih filmova u 2018. godini.

U trenutku čitanja prve poruke upućene njoj, što se nije dogodilo nekoliko mjeseci, Zadravec se nalazi u svojoj sobi. Pali laptop, sjeda za stol, stavlja mobitel u krilo i ponovo čita Šefičine poruke. Na laptopu odlazi na YouTube, na mobitelu odlazi na Instagram. Utipka tanja kerman. Klikne na video sa sedamnaest tisuća pregleda naslova Poznata hrvatska youtuberica Tanja Kerman na wc-u u Rizli. Događaj se odvija iz ptičje perspektive sigurnosne kamere. Razmišlja u sebi je li redundantno napisati ptičja perspektiva uz sigurnosna kamera u tekstu.

Oboje odjeveni u kapute, ljube se. Pored zahodske školjke stoji torbica. Skupljenim usnama pokušavaju se suzdržati od smijanja od čega im poljupci postanu glasniji. On rukama ulazi u njen kaput koji sada sramežljivo odaje tamne visoke čizme na petu. Nakratko se prestanu ljubiti, on zarije glavu u njen plavi ispeglani rep i kratko se ljuljaju s jedne noge na drugu. Iznad njihovih glava treperi neonski natpis Rizla. Ponovo se poljube. On počne otkopčavati šlic, Tanja ga rukom zaustavlja. Nešto mu šapne na uho, podigne torbicu, uzme ga za ruku i odlaze iz WC-a.

Istovremeno joj lakne što su oboje bili dovoljno trijezni da se maknu iz WC-a i osjeti razočaranje što je očekivala više od videa. Grle se, ljube se, strastveno se maze, zabavljaju se, razmišlja o izrazima koje ne bi trebala iskoristiti u tekstu o Tanji. Zbunjena što joj je ovo prva dosadna zadana Šefičina tema, uhvati se za prvi naslov članka kao za lijanu i nogama se odgurne u džunglu. Portal Sveti Marteen na murji objavio je članak pod naslovom Slavna hrvatska youtuberica Tanja Kerman u zagrljaju markantnog muškarca. Portal Zaramustra analizira video u članku U javnost procurio video youtuberice Tanje Kerman. Portal Hannah Zmontanah odlazi korak dalje pokušavajući u članku Liječenje slomljenog srca u javnom zahodu razotkriti Tanjinu unutarnju motivaciju za ovaj skandal. Portal Štitnjača koncentrira se na Tanjine uspjehe iz prošlosti u članku Pogledajte video bivše djevojke rukometaša Davida Lucića. Portal Jes' ti vijesti? objavio je članak Korozija TanKera u Rizli. Na pragu Zaramustre i Štitnjače, uz osrednju zbunjenost što je influencerica, portal Rekla me objavio je članak Influencerica Tanja Kerman preboljela hrvatskog rukometaša Davida Lucića. Zadravec zatvori sve članke i odluči se vratiti na video sigurnosne kamere kafića i pročitati komentare ispod njega.

Karolina1703: mala balavice sramota si za svoju obitelj!!!

Vesna Privatno: nešto kao plače za bivšim, a sad se vucara po kafićima ko da nema kuću

marija iz solarija: brzo si ti preboljela lucića!

stjepohajduk: jel mogu ja doći na red nakon njega?

smeđi_šećer92: jesu te platili za video ko što te plaćaju za sve druge videje?

tomhardy_belišće: slijedeća postaja ti je pornhub.

lutak Zvonko: e, moja tanja

Lukrecija Radiković: gospođo tanja može vas biti sram! moje kćeri vas gledaju svaki tjedan se vesele vašem kanalu, a vi ni da se upristojite sakriti pa odite negdje gdje vas neće gledati sramite se! ukinula sam im pretplatu na vaš kanal!!!!!

jane gallagherffzg: ja ne razumijem u čemu je tolka frka.

profesor_baltazar77: ima 19, izgleda ko da ima 40.

DorisNovak: zar ne možeš platiti nekom da te stave u privatni dio kafića jesi glupa.

Hrvojka vadas: nemam ništa protiv cure, ali bože mi oprosti što je ovo.

tomislav crni mercedes: nadao sam se nekakvoj akciji ko i dečko koji je s njom.

Barbara Skender Zidić: današnja mladež ne može nigdje imati privatnosti. ostavite djevojku na miru. tanjo ne slušaj ih.

adrijan vešnik1: Tanja ideš s konja na koljena.

volim stjuardese ja sam pilot: Luciću legendo jel vidiš čega si se rješio.

Dena Jukic: Tanja dobivate li na ovakav način i sve druge poslove na youtubu?

TanKerfanovka04: Tanja, ja te volim najviše na svijetu, meni si još uvijek najdraža youtuberica!

Zadravec zatvara laptop i odlazi provesti ostatak subote u dnevnoj sobi. Nedjelja je pravi dan za pitanja pa Zadravec ujutro dobije poruku od Strahije:

Ej, ideš sutra na prosvjed? Tata će mi posuditi auto! Idu i cure iz redakcije.

Ej, ne mogu, moram Šefici na razgovor.

Zaboravih! Sretno, najsretnije! Javi kako je prošlo! Hoćeš vidjeti moj ponos???

Prije nego što Zadravec uspije potvrdno odgovoriti na pitanje, Strahija joj šalje fotografiju transparenta za sutrašnji prosvjed. Zadravec se nasmije na transparent, prenese smijeh u poruku i poželi im sreću, Strahija joj odvrati da će za svaki slučaj čuvati mjesto u autu i prestanu se dopisivati.

Poslijepodne na obiteljskom ručku Zadravec dobije upite smireno zabrinute obitelji.

‒ Kad ti završava stručno osposobljavanje u redakciji?

‒ Četvrtak mi je zadnji dan.

‒ Ovaj četvrtak?

Zadravec kimne glavom usta punih krumpirove salate.

‒ Bilo bi dobro da odeš prije četvrtka do Šefice i pitaš je ima li kakvih planova s tobom. Za dalje.

‒ Rekla mi je da ćemo razgovarati u ponedjeljak.

U ponedjeljak se u devet ujutro oznojena nalazi ispred Šefice u njenom uredu.

‒ Djevojke iz redakcije priređuju ti oproštajnu večer u četvrtak na kojoj ću biti i ja, stoga je bolje da ti danas kažem da te neću zaposliti kao što nisam zaposlila nijednu djevojku prije tebe. Želim da ti žalost do četvrtka splasne pa da svi imamo lijepu večer. Vidjet ćeš ovih dana na našoj stranici da sam objavila natječaj za mjeru pripravnice. Pintar je kod nas na stručnom osposobljavanju do prosinca, tako da moram raspisati natječaj za drugu mjeru. Dobit će ga Eva Megla, županova kći.

Zasuze joj oči te ih poput djevojčice u vrtiću ne pokušava sakriti.

‒ Donijela je preporuke profesorice s fakulteta, imala je kvalitetan diplomski rad, vrlo visok prosjek. Ja odlazim iz redakcije nakon isteka njenog pripravništva, tako da mi se živo jebe za njen diplomski rad i za njene preporuke.

Zadravec se suzdržava ne nasmijati se na riječ jebe, lizne tekućinu iz očiju i iz nosa.

‒ Nisam te učila pisati tekstove da bi ostala na ovome mjestu, ali me iznenadilo što se nisi udostojila ni javiti da nećeš predati tekst o Tanji Kerman. Odlučiš li ostati u ovome poslu, nikad više da nisi ponovila takvu glupost! Nitko ne čeka upravo tebe, apsolutno nitko te nikad neće čekati. Na mejlu ti stoji moja preporuka. Savjetujem ti da je koristiš u svakoj prijavi za posao, kakav god on bio. Ništa što je napisano u preporuci ne dolazi iz moje grižnje savjesti što te nisam zaposlila. S obzirom na to da ne vrednuješ ništa što ima veze s tobom, mogla bi pomisliti da prema tebi osjećam samilost, pa sam te odlučila preduhitriti u toj imbecilnoj misli.

Razbistri joj se pogled na Šeficu.

‒ Želim ti da se opustiš i da prestaneš biti cinična. Kad nešto ne znaš, pitaj i traži pomoć kao što su djevojke iz redakcije nebrojeno puta tražile pomoć od tebe. Uživaj, u svemu. Najbolje si mi tekstove donosila kad si uživala pišući ih. To se na tebi, nažalost ili nasreću, izrazito vidi. Vidimo se u četvrtak.

Rukuju se. Zadravec odlazi iz njenog ureda jer zna da će je ponovo vidjeti u četvrtak te će za tu prigodu ostaviti plakanje i zagrljaj koji mjesecima iščekuje. Izađe iz zgrade, ulogira se u Facebook na mobitelu da joj splasne natečeno lice prije nego što krene do centra grada. Prva je objava na naslovnici tagirana fotografija Strahije u tamnoplavim uskim trapericama i pufastoj jakni iste boje, sjajne ravne crne kose i plavih očiju koje pirsaju među crnim šiškama, kako podignutih ruku i neopasane potkošulje drži transparent KOLINDAJ MI STRUČNO U ŠKOLI! Nekoliko metara iza nje stoje dvije djevojke koje su, kao i Strahija, primijetile da ih se fotografira te su prema fotoaparatu usmjerile svoje natpise VRTIĆ MI SE U GLAVI! i PO ŠTO? STRUČNI ISPIT! Zadravec lajka fotografiju, odlogira se s Facebooka i gugla zavod za zapošljavanje adresa. Čula je da se preselio krajem prošle godine u novu zgradu.