T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Festivali

28. Festival ljubavne poezije Vrazova Ljubica

Vrazova Ljubica – festival ljubavne poezije, započeo je po 28. puta, 7. lipnja 2017. godine.

28. Festival ljubavne poezije Vrazova Ljubica

Čista i iskrena ljubav je vječna

Vrazova Ljubica – festival ljubavne poezije, koji iz godine u godinu organizatori iz Pučkog otvorenog učilišta obogaćuju dodatnim sadržajima, započeo je 28. puta 7. lipnja u samoborskom kinu otvorenjem izložbe naziva Muzej ljubavi, kazališnom predstavom za djecu Hrabri zec Pero i projektom Vesne Tominac Matačić posvećenom našoj velikoj pjesnikinji Vesni Parun.

U četvrtak, 8. lipnja, Priču o crvenoj jabuci poslušali su naši najmlađi sugrađani, polaznici dječjih vrtića, a navečer se na Trgu Matice hrvatske čitala nova ljubavna poezija, uz nastup kantautorice Irene Žilić.

Na kraju radnog tjedna naši domaći pjesnici, članovi samoborskog Ogranka Matice hrvatske, sastali su se ispred Samoborskog muzeja u Gost(i)oni kod Vraza, a u goste su im došli njihovi slovenski prijatelji i predstavnici Vijeća slovenske nacionalne manjine. Dočekali su ih Ljubica i Stanko (Đurđica Runtas i Miroslav Tičar), sve ih je pozdravila ravnateljica POU Samobor Jelena Vojvoda, a vrijedna "konobarica" Lada Lokmer, tajnica našeg ogranka MH, pozivala je pjesnike da ugodnu večer obogate svojim novim ljubavnim stihovima. Kako uz vino i pjesme najviše paše gitara, za glazbeni dio večeri bio je zadužen Gitaristički ansambl grada Samobora, koji vodi Vladimir Šimunov.

Središnji dio manifestacije održan je u subotu, uz već tradicionalnu "berbu knjiga" na Trgu kralja Tomislava, posvećenoj svim našim Ljubicama. U poslijepodnevnim satima brojni eminentni hrvatski pjesnici sastali su se na Ljubičinom grobu kako bi odali počast čistoj i iskrenoj, vječnoj ljubavi, koja je već odavno prerasla samoborske okvire.

"Tonovi su zimzeleni borovi, tonovi su susretljivi bolovi..." stihovi su Borbena Vladovića uklesani na novootkrivenoj ploči u Prolazu pjesnika, koji od ove godine krase naš jedinstven park. Pjesnici su se potom uputili ponovno u Samoborski muzej, gdje smo od samih autora mogli čuti recentnu hrvatsku ljubavnu poeziju.

Uz Grad Samobor, i ove godine pokrovitelji Ljubice bili su Zagrebačka županija i Ministarstvo kulture.

 

Objavljeno: 12.06.2017.