T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Manifestacije

29. Susreti na Perkovčevom grobu

Perkovcu treba dati mjesto u povijesti koje zaslužuje

Na sam dan rođenja Ivana Pekovca, 23. svibnja, na Samoborskom groblju, ispred njegova posljednjeg počivališta, i ove su godine održani Susreti na Perkovčevom grobu.

Već 29. godinu zaredom tu se okupljaju učenici Osnovne škole Ivana Perkovca iz Šenkovca i domaćini iz OŠ Bogumila Tonija, koja pak stanuje u njegovoj ulici u Samoboru.

Počast našem prvom profesionalnom novinaru, bivšem tajniku Matice hrvatske, književniku, prosvjetitelju i saborskom zastupniku odali su, točno u podne, potpredsjednica Ogranka Matice hrvatske Samobor Sandra Sinković, predsjednik zaprešićkog Ogranka MH Mirko Ivanjek, samoborski pročelnik za društvene djelatnosti Juro Horvat, predstavnik Udruge Ivana Perkovca za očuvanje kajkavske ikavice i promicanje zavičajne kulturne baštine Ivan Jurkas, te djeca i učitelji dvaju prijateljskih škola, koji su pripremili i prigodan glazbeni program uz recitacije.

Zajednička im je želja da se imenu, liku i djelu Ivana Perkovca posveti više pažnje na svim razinama, posebice u kulturi i obrazovanju, jer je to Perkovac svojom bogatom ostavštinom itekako zavrijedio.

 

Objavljeno: 24.05.2019.