T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Manifestacije

"Meka" za domaće pisce kratkih priča

8. Dani kratkopričaša u Gradskoj knjižnici Samobor

Da vrijeme epidemije i svakovrsne izolacije može imati i pozitivan učinak, pokazali su domaći znani i neznani pisci koji su svoje kratke priče, njih čak 297, poslali na ovogodišnji 8. po redu natječaj Gradske knjižnice Samobor naziva Pišem ti priču.


Tako se ova književna manifestacija prometnula u značajno književno događanje, na kojem profesionalci, amateri i pisci početnici mogu provjeriti svoje spisateljske vještine kroz formu kratke priče, jer natječaj je anoniman, dosad neobjavljene priče se šalju pod šiframa, a iskusan tročlani žiri potom bira dvadesetak najuspješnijih.

U četvrtak, 17. rujna, ispred samoborske Gradske knjižnice, a prema izboru književnika Tomislava Zagode, urednice Danijele Žitković Rumbak i knjižničarke Draženke Robotić, proglašene su i dodijeljene nagrade najboljima.

Najviše im se svidjela priča Kavezi za divlje svinje Marte Glowatzky Novosel, Matmorfoze iznad rijeke Kristijana Vujičića odnijele su drugu nagradu, a Jagode u siječnju Sandre Polić Živković treću. Ove tri priče, odnosno njihovi autori, osvojile su i, redom, 2.000, 1.500 i 750 kuna.

U posebnoj kategoriji nazvanoj "Kvaka 23", koja je rezervirana za Samoborce i sve ostale koji stanuju u krugu od 23 kilometra od kvake knjižnice, pobijedila je priča Dok smo se držali jedno za drugo autorice Lukrecije Meštrović.

Natječaj svake godine prati i prigodna zbirka, u kojoj su, osim nagrađenih, objavljene i one priče koje su ušle u uži izbor žirija, a kratkopričaše već četvrtu godinu veseli i suradnja s domaćim umjetnicima iz Udruge likovnih umjetnika Samobor, koji dan prije u parku na Trgu Matice hrvatske crtaju ili slikaju njihove priče i potom svoje radove izlože i predstave piscima.

Nagrađene priče i ove godine čitala je naša poznata kazališna umjetnica i sugrađanka Renata Sabljak, a za glazbeni užitak bio je zadužen trojac mladih samoborskih saksofonista – Lovro Pajić, Tomo Štrbac i Jan Tominić.

Za sve poklonike domaće književnosti i ljubitelje kratkih priča, Gradska knjižnica organizirala je u petak, 18. rujna, i nagradnu igru (dobitnici osvajaju svih 8 objavljenih zbirki Pišem ti priču) na svojoj Facebook stranici.

Objavljeno: 18.09.2020.