T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Koncerti

Ansambla Esperenza premijerno u Hrvatskoj 

Na Samoborskoj glazbenoj jeseni po prvi puta nastupili gosti iz Lihtenštajna

Program 43. Samoborske glazbene jeseni nastavljen je sinoć, 27.9., prvim hrvatskim nastupom hvaljenog Ansambla Esperanza, lihtenštajnskog glazbenog sastava kojeg je, po uzoru na Zagrebačke soliste, osnovao Dražen Domjanić.
O kakvom se potencijalu radi dovoljno govori činjenica da su prije nekoliko dana postali dobitnici prestižne nagrade Opus Klassik za svoja nastojanja u promicanju mladih talenata. 

U župnoj crkvi svete Anastazije Ansambl Esperenza predstavio se nastupom uz solo violinistice Chouchane Siranossian i Saru Domjanić. Odabran je izuzetno atraktivan i prepoznatljiv program u kojem je publika, koja je do posljednjeg mjesta ispunila crkvu, bez daha pratila izvanredno uvježbane dionice skladbi - Četiri godišnja doba Antonia Vivaldija i Četiri godišnja doba Buenos Airesa Astora Piazzolle.

Chouchane Siranossian je francuska violinistica poznata u svjetskim krugovima po širokom repertoaru koji je rezultat njezina istraživanja prakse povijesne izvedbe i moderne glazbe, tako da jednak ugled uživa u krugovima ljubitelja barokne glazbe, kao i u suvremenim glazbenim krugovima. Studirala je s istaknutim imenima kao što su Tibor Varga, Pavel Vernikov, Zakhar Bron i Reinhard Goebel, a redovito nastupa kao solistica i koncertna majstorica s orkestrima u Dresdenu, Kelnu, Bremenu, Minhenu i Budimpešti, a koncertna je majstorica i Ansambla Esperanza.

Sara Domjanić domaćoj je široj javnosti poznata kao hrvatska predstavnica na Euroviziji mladih glazbenika 2014. godine, a uspješnu glazbenu karijeru gradi od najmlađih dana. Trenutačno studira na Visokoj školi za glazbu Hanns Eisler u Berlinu kod profesorice Antje Weithaas, a od 2011. godine studentica je na Međunarodnoj glazbenoj akademiji u Kneževini Lihtenštajn te je, između ostalog, dobitnica prestižne nagrade Podium-Preis.

Ansambl Esperanza osnovala je Međunarodna glazbena akademija u Lihtenštajnu 2015. godine s ciljem da mladim glazbenicima pruži cjelovito glazbeno obrazovanje. Idejni začetnik je Dražen Domjanić, koji u Lihtenštajnu živi i radi već više od 30 godina i gdje je osnovao Simfonijski orkestar, pokrenuo nekoliko festivala u Švicarskoj, Njemačkoj i Austriji, gdje je ove godine dobio i visoko državno priznanje za doprinos u kulturi. 
Članovi ansambla dolaze iz čitavog svijeta, okupljaju se nekoliko puta godišnje, a njihov repertoar obuhvaća širok raspon djela, od baroka do suvremene glazbe.
Do sada su nastupali u Njemačkoj, Austriji, Lihtenštajnu i Švicarskoj, iza sebe imaju objavljena dva CD-a, a 2017. godine primili su nagradu za posebna dostignuća International Classical Music Awards. Večerašnji nastup u Samoboru, na 43. Samoborskoj glazbenoj jeseni bio im je koncertna premijera u Hrvatskoj.

Program Samoborske glazbene jeseni nastavlja se u petak, 28. rujna, nastupom vrhunskih glazbenika koji će se publici predstaviti na koncertu u župnoj crkvi svete Anastazije u 20 sati. Nastupaju violinisti Borivoj Martinić-Jerčić i Aleksandar Ivić, violisti Aleksandar Milošev i Wladimir Kossjanenko, violončelistica Monika Leskovar, kontrabasist Ivan Nestić i pijanistica Martina Filjak. Na repertoaru su Gudački sekstet u d-molu, op. 70, Uspomena na Firencu P.I. Čajkovskog i 2. klavirski kvintet u A-duru, op. 81 A. Dvořáka. 

Također, danas, 28.9. će povodom Samoborske glazbene jeseni biti otvorena i izložba likovnih radova splitske umjetnice Ivane Puljić u 19 sati u Galeriji Prica, u Centru za mlade.

Objavljeno: 28.09.2018.