T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Manifestacije

Bogat predbožićni program u knjižnici

U Gradskoj knjižnici otvorena izložba raku keramike, predstavljen samoborski kalendar i pobjednici natječaja za božićni haiku

Bogat predbožićni program u knjižnici

Za kraj godine u Gradskoj knjižnici okupili su se u četvrtak, 13. prosinca, likovni umjetnici i haiku pjesnici, a javnosti je predstavljen i Samoborski kalendar za 2019. godinu. 

Trinaestero članova Udruge likovnih umjetnika Samobor izložilo je svoje radove koji su nastali tijekom radionice pečenja raku keramike, koja je održana ispred Samoborskog muzeja još u listopadu, a koji će u vrijeme blagdana krasiti izloge naše knjižnice.

Ovim radovima, nastalima drevnom japanskom tehnikom izrade keramike, pripojeni su haiku stihovi, koje su pjesnici iz cijele Hrvatske, ali i iz Makedonije, Slovenije te Bosne i Hercegovine, slali na Natječaj za najbolji božićni haiku Gradske knjižnice Samobor. Pristiglo je stotinjak pjesama, a žiri -  Milan Žegarac i Jadranka Brnčić, od pristiglih radova odabrali su 22 pjesme. Dva najbolja rada novčano su nagrađena, pohvaljeno je 5 radova, a u uži izbor ušlo je još 15 pjesama.

Najbolje haikue su napisale Gordana Ivir i Jasminka Predojević, a pohvaljene su pjesme Mirjane Rajter, Dubravka Korbusa, Silve Trstenjak, Amalije Bošnjak i Sonje Kokotović.

Njih 22 otisnuto je i postavljeno iznad keramičkih uradaka naših likovnjaka.

Pobijedili su haikui Gordane Ivir i Jasminke Predojević:

Naokol blešči,
ti si se Isusek skril
v mračnoj hiži.
Gordana Ivir

Mrazna zornica
Danas nema bakice
iz treće kuće.
Jasminka Predojević

A prije samog otvorenja izložbe i čitanja nagrađenih stihova, predstavljen je i novi Samoborski kalendar, u izdanju GKS-a, a kojeg su uobličili Branimir Dorotić (ilustracije), Ivan Tibor Grujić (grafička obrada) i Milan Žegarac Peharnik (tekstovi). Kako su pojasnili sami autori, već dugo im je bila želja da obnove tradiciju pa samoborske narodne priče, govor, legende i mitska bića objedine u kalendaru, sličnom onome što je nekada izlazio u lokalnim tiskovinama. Žegarčeve pjesme iz kalendara čitala je Vanda Vandekar Bartulica. 

Domaći umjetnici i posjetitelji nastavili su se družiti uz prigodan domjenak. Ove programe, uz naše ustanove, financijski su poduprli još i Grad Samobor i Zagrebačka županija.

Objavljeno: 14.12.2018.