T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Koncerti

Ekspresije oduševile publiku

SGJ - Nastavljeno natjecanje mladih glazbenika

Ekspresije oduševile publiku

Samoborska glazbena jesen i dalje je u znaku Međunarodnog natjecanja mladih glazbenika Ferdo Livadić.
U ponedjeljak, 2. listopada, nastupio je pijanist Lovre Marušić, prošlogodišnji dobitnik Nagrade Grada Samobora i Hrvatskog društva skladatelja za najbolju izvedbu skladbe hrvatskog autora.

Lovre Marušić diplomirao je ove godine na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Ljubomira Gašparovića i ubraja se među ponajbolje mlade pijaniste. Uz nagradu na samoborskom festivalu, do sada je osvojio niz domaćih i međunarodnih nagrada, dobitnik je Rektorove i Dekanove nagrade Sveučilišta u Zagrebu, a kao solist i komorni glazbenik nastupa na raznim festivalima te s uvaženim orkestrima pod ravnanjem eminentnih  dirigenata. 
Za otvaranje ovogodišnjeg samoborskog koncerta Marušić je odabrao skladbu Contradanza Borisa Papandopula, inspiriranu dubrovačkim plesom. Slijedila je Kreisleriana op. 16 Roberta Schumanna, koju odlikuje fragmentarnost i unutarnja nestabilnost fakture u službi stvaranja dvaju svjetova, koju je Marušić prenio s fascinantnom ekspresijom. Drugi dio koncerta započeo je 14. Sonatom za klavir u cis-molu, op. 27, br. 2 Quasi una fantasia (Mjesečeva sonata) Ludwiga van Beethovena, čija prepoznatljivost i popularnost traje od prve izvedbe pa sve do danas. Sonata fantazija op. 19 br. 2 Aleksandra Scriabina, koju je autor skladao punih pet godina, zaključila je vrlo uspješnu večer. 

Samoborska glazbena jesen nastavlja u istom ritmu, jer u utorak, 3. listopada, na programu je svečano proglašenje pobjednika 14. međunarodnog natjecanja mladih glazbenika Ferdo Livadić i nastup prošlogodišnjih laureata Kvarteta saksofona Ardemus i Cantus Ansambla pod vodstvom dirigenta Berislava Šipuša. Početak svečanosti u župnoj crkvi svete Anastazije je u 20 sati. 

 

Objavljeno: 03.10.2017.