T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Koncerti

Godina koja će se pamtiti

Završni koncerti maturanata GŠ Ferdo Livadić odsvirani "uživo"

Školsku godinu 2019./2020. pamtit će svi učenici, profesori i roditelji, a posebno učenici završnih godina. Nakon neizvjesnih nekoliko tjedana dileme hoće li učenici slati snimke ili u posebnim uvjetima svirati na završnim koncertima, na svu sreću, koncerti uživo su ipak bili mogući.

Glazbena škola Ferdo Livadić ima dugu tradiciju završnih (maturalnih) koncerata u Galeriji Prica, dvorani škole, lokalnim crkvama, Maloj dvorani Hrvatskog glazbenog zavoda i slično.

Ove godine svih pet maturanata sviralo je u dvorani škole s ograničenim brojem publike, koja je sjedila na dozvoljenim udaljenostima. Iako nam je svima ova nova stvarnost još uvijek bizarna, lijepo je što su ipak mogli uživo predstaviti program koji su spremali cijelu godinu i prikazati publici znanje i vještine koje su stekli u desetogodišnjem glazbenom obrazovanju.

Tjedan završnih koncerata otvorio je violinist Maks Prpić (mentorica: prof. Martina Razum) u ponedjeljak, 15. lipnja u 19.30 sati. Uz klavirsku pratnju Antonije Kosić publika je uživala u djelima C. Dancla, J. S. Bacha, D. Kabalevskog i D. Pejačević.

Sljedeći dan, u utorak, 16. lipnja, nastupila je violinistica Mia Franceković (mentor: prof. Ivan Mužanić) uz klavirsku pratnju prof. Željke Vojvode. Uz djela C. Dancla i J. S. Bacha, Mia je svoje vještine pokazala i uz Koncert za violinu i orkestar u g-molu B. Godarda.

Treći dan, u srijedu, 17. lipnja, program završnog koncerta, ali i onaj za prijemni ispit na Muzičkoj akademiji u Zagrebu predstavio je udaraljkaš Franko Štrbac (mentor: prof. Goran Gorše) uz klavirsku pratnju prof. Željke Vojvode. Na velikom broju raznih udaraljki Franko je svirao djela J. S. Bacha, S. Finka, A. Ignatowicz-Glinske i E. Bozzae.

Posljednjeg dana komisija je slušala dva završna koncerta. Na prvom je klavirist Nikola Antolović (mentorica: prof. Marijeta Tišlar) svirao djela J. S. Bacha, F. Chopina, L. van Beethovena, F. Mendelssohna, A. Babajaniana i F. Livadića.

Drugi te večeri i posljednji u nizu završnih koncerata, održala je pjevačica Emma Kostić (mentorica: prof. Branka Cvetković) uz klavirsku pratnju prof. Tine Klak. Emmin program se sastojao od djela A. Scarlattija, W. A. Mozarta, R. Schumanna, S. Rahmanjinova, E. Granadose i E. Elgara.

Uz nabrojene maturante, završni koncert je trebala imati i teoretičarka Karla Krstinić, koja je marljivo kroz godinu pripremala koncert na kojem je trebala dirigirati Mješovitom zboru i Starijem gudačem orkestru naše škole pod vodstvom prof. Adama Vidovića. Zbog novonastale situacije i preporuka stožera, njen koncert zbog broja sudionika nije bio moguć. Ipak, Karla je uspješno maturirala pišući završni rad uz pomoć prof. Tatjane Gaćeša.

Iz škole čestitaju svim maturantima i maturanticama na uspješno završenom školovanju te im žele uspješan upis na odabrane fakultete.
Također, čestitaju bivšoj učenici, violinistici Petri Barbarić na upisu u Hochschule der Kunst u Bernu i ovogodišnjem maturantu Franku Štrbcu na uspješno položenom prijemnom na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, smjer udaraljke.

Objavljeno: 14.07.2020.