T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Izložbe

Istraživači hrvatskog podzemlja

U predvorju kina otvorena zanimljiva izložba

Svi koje zanimaju najvažnije informacije o istraživačima hrvatskog i samoborskog podzemlja mogu doći u predvorje samoborskog kina, gdje je do 12. svibnja postavljena izložba nazvana upravo Istraživači hrvatskog podzemlja.

Na nekoliko panoa autori izložbe Dalibor Paar i Vlado Božić predočili su najvažnije osobe u više od četiri stoljeća dugoj povijesti hrvatske speleologije, a posebno je istaknuto i 45 godina samoborske speleologije. 

Na otvorenju izložbe Dalibor Paar istaknuo je kako su izložbom htjeli predočiti činjenicu da su u istraživanju hrvatskog podzemlja sudjelovali mnogi istaknuti hrvatski znanstvenici i akademici. Naravno, nisu mogli spomenuti sve, već su izdvojili one najznačajnije, koji su već od davnina shvatili važnost istraživanja jama i podzemlja. Tako ta kronologija seže od 16. stoljeća, a tijekom godina sve se više intenzivira organizirano istraživanje hrvatskog krša. 

I Samoborci su u tome dali velik doprinos pa je Dalibor Paar napomenuo kako je u otkriću i istraživanju Lukine jame, našeg najdubljeg objekta dinarskog krša, sudjelovao Siniša Rešetar. Samoborska speleologija razvijala se od 1975. u okrilju Speleološkog odsjeka HPD Japetić, 2000. osnovan je Speleološki klub Samobor, a 2011. osnovana je i Udruga Breganja, čiji su članovi također sudjelovali i istraživanjima i ekspedicijama.  

Okupljene su na otvorenju izložbe uvodno pozdravili Vladimir Dado Novak u ime Hrvatskog planinarskog saveza i kustosica Nikolina Šimunović, koja je istaknula da je ova tematska izložba realizirana u suradnji sa Zagrebačkim speleološkim savezom, Komisijom za speleologiju Hrvatskog planinarskog saveza i Speleološkim klubom Samobor, a PUO Samobor ju je uvrstio u program obilježavanja Dana planeta Zemlje.

Objavljeno: 26.04.2019.