Grad Samobor

Jazz festival Samobor

Festival je organiziran volonterski, a autor Festivala je Dubravko Mihalinec-Miha , tajnik Gradske glazbe Samobor

Samobor u svibnju svake godine postaje grad vrhunskog jazza u organizaciji najstarije Gradske glazbe u Hrvatskoj, Gradske glazbe Samobor.

Festival je organiziran volonterski, a autor Festivala je Dubravko Mihalinec-Miha, tajnik Gradske glazbe Samobor. Ideja Festivala je spoj nastupa manjih jazz sastava (mladih glazbenika) preko tjedna u Cafeu Havana i nastupa Big Banda Gradske glazbe Samobor u nedjelju s gostima na otvorenom, na Trgu kralja Tomislava u Samoboru

Organizacija Festivala 

Organizator Festivala je Gradska glazba Samobor, najstarija glazba u Hrvatskoj, neprofitna amaterska udruga u kulturi. Festival tradicionalno zadnjeg tjedna u svibnju mjesecu okuplja mlade domaće i strane jazz skupine koje u svojim nastupima ugošćuju poznata imena naše i strane jazz scene. U kombinaciji s nastupom većih sastava i Big Bandova ovaj amaterski organiziran samoborski Jazz Festival po svojoj strukturi i trajanju jedinstven je u Hrvatskoj i dodatni je sadržaj kulturno-glazbene turističke ponude grada Samobora.

210 godina Gradske glazbe Samobor

Samoborska Gradska glazba najstarija je glazba u Hrvatskoj, osnovana 1807. godine od Josipa Herovića, u to vrijeme školnika i glazbenika. 

Današnji članovi uglavnom su glazbenici potekli iz osnovne i srednje glazbene škole Ferdo Livadić, neki su studenti Muzičke akademije u Zagrebu, a neki samouki svirači "ispeglani" u pogonu interne škole sviranja Gradske glazbe. 

Predsjednica društva gđa Vesna Mihalinec te dirigent prof. Robert Polgar u suradnji s ostalim članovima Uprave vode Glazbu dogovorenim smjerom Big- bandovskih aranžmana obogaćenih dionicama flauta i klarineta. Naravno, u programu se nalazi određeni program koračnica koje orkestar izvodi kroz nastupe na budnicama, za Dan grada, na samoborskom Fašniku itd. Program je obogaćen i klasičnom glazbom, a i obradama poznatih pop, rock i latino evergreena što se svake godine može čuti na tradicionalnom godišnjem božićnom koncertu Dar pod bor.

U 2017. godini Gradska glazba nominirana je sa svojim albumom Šafrun za nagradu Porin u kategoriji najboljeg etno albuma. 

Organizator Jazz Festivala Samobor je Gradska glazba Samobor, neprofitna amaterska udruga u kulturi i najstarija Glazba u Hrvatskoj , osnovana 1807. godine