T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Festivali

Nagrade zaslužile osobnošću i virtuoznošću

Lucija Stilinović pobjednica 17. Natjecanja Ferdo Livadić

"Prosudbena komisija je dugo vijećala i na kraju u prijateljskom jednoglasju zaključila da je Nagradu Ferdo Livadić za najbolju umjetničku osobnost zaslužila flautistica Lucija Stilinović." objavio je umjetnički ravnatelj Samoborske glazbene jeseni Srećko Bradić na svečanosti proglašenja pobjednika 17. Međunarodnog natjecanja mladih glazbenih umjetnika Ferdo Livadić.

U obrazloženju odluke prosudbena komisija, koju su činili Tomislav Fačini, Ivana Kocelj, Branko Mihanović, Zdravko Šljivac i Srećko Bradić, navela je da su "stilistička superiornost, intonativna perfekcija, punina tona, osjećaj za stil u glazbi različitih razdoblja, logično povezivanje dijelova glazbenog protoka u cjelinu najuočljiviji aduti Lucije Stilinović", dodavši da ona osvaja zrelošću i kompletnošću.

Time je Luciji Stilinović pripalo 15.000 kuna, koje je osigurao festival, a nagradu je uručila ravnateljica POU Samobor Jelena Vojvoda. Uz to, za pobjednicu natjecanja Mirela Ivičević napisat će novu kompoziciju koja će biti praizvedena na Samoborskoj glazbenoj jeseni 2021., a pobjednica će nastupiti na festivalima Dubrovačke ljetne igre, Festival sv. Marka, Osorske glazbene večeri i Samoborska glazbena jesen 2021. godine.

Nagrada Grada Samobora i Hrvatskog društva skladatelja za najbolju izvedbu skladbe hrvatskog autora ide u ruku pijanistice Mije Pečnik. U svojem obrazloženju prosudbena komisija je navela da je "Impromptu op. 32b, minijatura Dore Pejačević, pod prstima Mije Pečnik izrasla u nesagledivo prostranstvo ljepote. Virtuoznost stavljena u službu kontrole boje, svjetla, hijerarhije među glasovima sirenskim je zovom zaronila slušatelje u intimnost glazbe Dore Pejačević i otkrila puni sustvaralački potencijal mlade interpretkinje".

Mia Pečnik osvojila je 7.500 kuna, koje osiguravaju pokrovitelji te nastup na Samoborskoj glazbenoj jeseni 2021. godine, a nagradu joj je uručila zamjenica gradonačelnika Grada Samobora Sanja Horvat Iveković.

Prosudbena komisija je zaključila da se svih šestero solista predstavilo izvedbama koje su demonstrirale snagu njihova talenta, dubinu glazbene imaginacije i tehničke nadmoći te kako je neupitno da su svi finalisti bili izvrsni i da zaslužuju iskreno divljenje i čestitke.

To su zaslužili i prošlogodišnji pobjednici ovog natjecanja – Trio Eusebius, koji je ponovno oduševio samoborsku publiku u župnoj crkvi svete Anastazije. Članovi trija – violinistica Eva Šulić, violončelistica Tonka Javorović i pijanist David Vuković na početku su praizveli skladbu Za njih troje, koju je posebno za festival napisao Silvio Foretić. Skladatelj je osobno nazočio izvedbi, a o svojoj novoj skladbi napisao da "sukladno sastavu (trio) u formalno – zvukovnoj strukturi skladbe broj tri ima posebno značenje".

Slijedila je izvedba skladbe Espressioni notturne Petra Bergama te Zovu me Tryor Dubravka Detonija, za čiju su izvedbu prošle godine i nagrađeni Nagradom Grada Samobora i Hrvatskog društva skladatelja. Za kraj svog programa Trio Eusebius ostavio je Klavirski trio br. 2, op. 67 u e-molu Dmitrija Šostakoviča, a dugotrajan pljesak izmamio je i dodatak – Ruske plesove iz baleta Petruška Igora Stravinskog.

Na ovogodišnjoj Samoborskoj glazbeni jeseni slijedi jednodnevna stanka, a program se nastavlja u četvrtak, 1. listopada, koncertom Harlequin Art Collectivea od 20 sati u župnoj crkvi svete Anastazije. Pokrovitelji natjecanja su Hrvatsko društvo skladatelja, Grad Samobor, Zagrebačka županija i Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske.

Objavljeno: 30.09.2020.