T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Manifestacije

Novi vjetrovi pušu među tamburašima

Koncert FA Mladost i osječkog Tamburaškog ansambla Akademije za umjetnost i kulturu u Bunkeru

Narodni orkestar Folklornog ansambla Mladost, utemeljen tek prošle godine, i Tamburaški ansambl Odsjeka za novu glazbu Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku održali su u ponedjeljak, 22.10., zajednički koncert naziva Muzičke razglednice u samoborskom Centru za mlade Bunker.

O koncertu tamburaša bismo, uobičajeno, izvijestili i pohvalili njihove nastupe, jer naš Samobor, kao i Osijek, nadaleko su poznati i već desetljećima u vrhu po svojoj izvrsnosti kada govorimo o tamburi kao nacionalnom instrumentu. To je naša tradicija.

U samo deset skladbi, uz zajednički odsviran dodatak, te večeri u Bunkeru predstavili su nam se voditelji i svirači navedenih orkestara, naš Fran Pogrmilović i Osječanin Tihomir Ranogajec, u ponešto drugačijem svjetlu. Pogrmilović, i sam student osječke akademije, za ovaj je nastup svog orkestra izabrao i predstavio većim dijelom autorske skladbe, dok se njegov profesor Ranogajec sa svojim studentima prihvatio obrada klasika - Dvořáka, Čajkovskog i Stravinskog.

Samoborci, koji dobro znaju što sve se može izvesti na tamburi, prepoznali su tu vrijednost i do zadnjeg mjesta ispunili dvoranu Bunkera.

Obzirom na izbor repertoara i sjajne izvedbe oba orkestra, nema mjesta sumnji da su, što se tiče autorstva ili obrada već poznatih skladbi, počeli puhati neki novi vjetrovi među ozbiljnim tamburašima.

I novo i drugačije svesrdno je prihvaćeno od domaće publike.

Objavljeno: 24.10.2018.