T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Predstavljanje knjiga

O tiraniji mode

Niz zanimljivih podataka, ali i pitanja o čovjekovoj vječnoj potrazi za identitetom, ovaj puta je kroz prizmu mode iznijela tijekom svog predavanja u Bunkeru u četvrtak, 11. svibnja, mlada magistra tekstilne tehnologije i inženjerstva i spisateljica Ivana Biočina

O tiraniji mode

Predstavljajući svoju knjigu Tiranija mode – ukrašavanje kao potraga za identitetom, Biočina je kroz povijest i sadašnjost mode otvorila brojne sociološke i antropološke probleme koji ljudsku civilizaciju muče od njenog postanka pa sve do danas, a izgledno je da ih čovječanstvo ni i u skoroj budućnosti neće lako moći riješiti.

Istražujući uspon i pad tekstilne industrije u Hrvatskoj i drugim državama koje su stoljećima prednjačile u tehnologiji i proizvodnji tekstila, Biočina dolazi do poraznih i pomalo zastrašujućih podataka o tome na koje sve načine moda utječe na naš život.

Ivana Biočina do sada je objavila knjigu Modus vivendi, a ovu je svoju knjigu napisala zahvaljujući stipendiji Zaklade Robert Bosch i u suradnji s Literaturhaus Berlin i nobelovkom Hertom Müller. Autorica je brojnih dokumentarnih drama i dobitnica više nagrada, a u pripremi je i nova knjiga o tekstilnoj industriji, koja će izaći krajem godine.

Sudeći prema interesu za ovo prvo predavanje u sklopu ciklusa "Budi uspješan k'o i mi!" kojeg su pokazali mladi, ali i oni nešto stariji, teme su itekako pogođene pa posjetitelja ni ubuduće neće nedostajati.

Nakon predavanja održana je i besplatna projekcija čuvenog filma Kosa. 

Objavljeno: 11.05.2017.