T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Zanimljivosti

Očuvanje folklorne baštine grada Samobora

Početkom mjeseca Folklorni ansambl Petkov Breg nastupio na smotri u Makedoniji

S ciljem da se prikaže tradicijska vrijednost svega hrvatskog u Makedoniji te promiče i očuva hrvatska kulturna baština 1. srpnja u organizaciji ansambla ˝Filigrani˝, Ohrid i prekoruke Kud-a Horvati, folklorni ansambl Petkov Breg prisustvovao je na 11. Međunarodnom festivalu folklora - ˝RAZIGRANO ORO - 2017˝.

Defile učesnika kroz grad te svečano otvorenje na trgu i nastup oduševili su mnogobrojne posjetitelje Festivala. Folklorna baština i bogatstvo tradicionalnih običaja, narodnih nošnji i folklornih plesova koje njeguju kulturno umjetnička društva nikoga nije ostavilo ravnodušnim.

Folklorni ansambl Petkov Breg osnovan je 1999. godine, na početku samo kao tamburaški orkestar. Danas broji tridesetak članova koji djeluju u tri sekcije: plesna sekcija, zbor i tamburaški orkestar. Od samog osnivanja dirigent i voditelj orkestra je Natko Gaberc.

Nakon uspješnog djelovanja tamburaškog orkestra 2005. godine osnovana je plesna sekcija koju sada vodi član proslavljenog ansambla LADO Matej Gluščić, koji ujedno vodi pjevačke probe i zbor. Folklorni ansambl Petkov Breg nastupao je na različitim manifestacijama, od božićnih koncerata, mjesnih priredaba pa sve do različitih smotri folklora.

"Proputovali smo velik dio Hrvatske od našeg kraja Samobora i Svete Nedelje pa do Karlovca, Petrinje, nastupali u Podravini, Posavini, Slavoniji, Zagorju i još na brojnim mjestima Lijepe naše. Također već 12. godina zaredom organiziramo manifestaciju ''Večer uz tamburu'', na kojoj sudjeluju kulturno umjetnička društva iz cijele Hrvatske. Samim programom ove kulturne manifestacije nastojimo sumještanima i posjetiteljima približiti našu folklornu baštinu i tradiciju. Ponosni smo Samoborci i folklorom širimo pozitivnu energiju, upoznavajući novu kulturu i ljude. Također, zahvalni smo organizatorima i sponzorima ovog predivnog putovanja" izjavili su članovi ansambla Petkov Breg.

O putovanju

Ohrid - biser Makedonije, duša Balkana, kolijevka pismenosti, dio UNESCO-ovog svjetskog kulturnog naslijeđa.

Ohridsko jezero napajaju vode tri rijeke, ali većina vode se ulijeva iz drugog jezera – Prespanskog, koje se nalazi na drugoj strani planine Galičice. Zahvaljujući visini na kojoj je smješteno, vode Prespanskog jezera se planinskim izvorima prelijevaju u Ohridsko jezero, među kojima su najpoznatiji izvori Ostrovo i Biljana, u blizini manastira Svetog Nauma i u gradu Ohridu.

Ohrid obiluje brojnim arheološkim nalazištima iz neolita, antike i srednjovjekovnog perioda, kao i mnogim ranokršćanskim i srednjovjekovnim crkvama, sa veličanstvenim mozaicima, freskama i ikonama, orijentalnim nasljeđem i prelijepim plažama na kojima se odmaralo.

Samuilova tvrđava u Ohridu bila je političko i vjersko sjedište prvog Bugarskog carstva (681–1018), a Ohrid je kroz povijest bio toliko značajno religiozno središte da je u njemu izgrađeno čak 365 crkava – po jedna crkva za svaki dan u godini. Ohridski riječni biseri, ručno su obrađeni, nastali od sedefa endemske školjke koja živi jedino u Ohridskom jezeru, a područje oko manastira Svetog Nauma smatra se među najljepšim na obalama Ohridskog jezera.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Objavljeno: 26.07.2017.