T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Koncerti

Oduševili u improviziranom sastavu

Vrhunski komorni glazbenici objedinjeni u svojevrsnom festivalskom ansamblu

Oduševili u improviziranom sastavu

Na Samoborskoj glazbenoj jeseni sinoć su svoj zajednički nastup održali violinisti Borivoj Martinić-Jerčić i Gernoth Süßmuth, violist Aleksandar Milošev, violončelistice Monika Leskovar i Jelena Očić, pijanisti Martina Filjak i Jose Gallardo te gitarist Petrit Çeku, objedinjeni u svojevrsni neslužbeni festivalski ansambl. Naime, dio ovih vrhunskih komornih glazbenika svjetskog renomea iza sebe ima već nekoliko nastupa na Samoborskoj glazbenoj jeseni pa gotovo možemo reći da su od gostiju festivala postali njegovim neizostavnim dijelom.

Spomenimo i da je nastup Borivoja Martinića-Jerčića na Samoborskoj glazbenoj jeseni njegov prvi nastup u Hrvatskoj nakon 2012. godine, kad se pridružio Odjelu za gudače na Državnom sveučilištu u Iowi (SAD) kao profesor violine i viole te violinist klavirskog kvarteta Amara, rezidencijalnog kvarteta Sveučilišta, s kojim redovito nastupa diljem Sjeverne Amerike. Podsjetimo i da je pijanistica Martina Filjak svojim koncertom svečano otvorila ovogodišnje izdanje Samoborske glazbene jeseni, a da je gitarist Petrit Çeku jedan od prvih slavodobitnika Međunarodnog natjecanja mladih glazbenika Ferdo Livadić koje se već 14 godina odvija u sklupu SGJ.  

U župnoj crkvi svete Anastazije sviran je program na čijem je početku bio Trio za violinu, violončelo i klavir br. 39 u G-duru, Josepha Haydna, poznatiji u svijetu klasike pod "nadimkom" ciganski trio. Uslijedilo je jedno od najpopularnijih i najizvođenijih ranijih djela Bele Bartoka, Rumunjski narodni plesovi, koji su publici ponuđeni u obradi za gitaru i violinu. Prvi dio recitala zaključen je povratkom Haydnu uz Gudački kvartet u E-duru, op. 2, br. 2, predstavljen u obradi za gitaru i gudački trio. Nastup "festivalskog ansambla" zaključen je 1. klavirskim kvartetom u g-molu, op. 25 Johannesa Brahmsa, koji je Brahmsove suvremenike nagnao na tvrdnje da se u njemu krije Beethovenov nasljednik.

Program Samoborske glazbene jeseni nastavlja se u četvrtak, 5. listopada kad će se još jednom predstaviti Borivoj Martinić-Jerčić (violina), Gernoth Süßmuth (violina), Aleksandar Milošev (viola), Monika Leskovar (violončelo), Jelena Očić (violončelo) i Jose Gallardo (klavir), a pridružit će im se klarinetist Mihael Paar. Početak koncerta je u 20 sati u župnoj crkvi svete Anastazije u Samoboru. 

Ulaznice za koncerte mogu se kupiti na www.ulaznice.hr, u POU Samobor i neposredno prije koncerata. Sve informacije vezane uz Samoborsku glazbenu jesen, kao i kompletan program, mogu se naći na www.samobor-festival.com.

Objavljeno: 05.10.2017.