T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Manifestacije

Počast Prici - Zagrebu se pridružio i Osijek

Završeno obilježavanje 100. godišnjice rođenja Zlatka Price

Programima održanim u četvrtak, 29. lipnja, Zaklada Zlatko i Vesna Prica privela je kraju obilježavanje 100. godišnjice umjetnikovog rođenja.

U suorganizaciji i u prostoru Mađarskog instituta u Zagrebu, održan je, pod pokroviteljstvom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, jednodnevni međunarodni Znanstveni simpozij pod nazivom "Zlatko Prica – život i stvaralaštvo u kontekstu vremena". Rasprave eminentnih sudionika, poznavatelja i suradnika Zlatka Price - Tonka Maroevića, Darka Schneidera, Ive Šimat Banova, Irine Subotić, Győrgy Varkonyija, Nikole Albanežea valorizirale su i dotakle mnoge aspekte Pricinog stvaralaštva, a nekoliko mlađih sudionika - povijesničara umjetnosti, pokazalo je živo zanimanje za Pricino slikarstvo. Vrlo zanimljivo istraživanje iznijele su sudionice s Likovne akademije u Zagreba Ariana Novina i Tajana Vrhovec Škalamera. Sudionice iz Samobora, Gordana Remussini i Nikolina Šimunović, predstavile su bogatu Pricinu ostavštinu vezanu za Samobor i slikara osobno, a Gaetano Benčić iz Tara svojstvenim pristupom izlagao je o stvaralaštvu i odnosu Price i Tara. Zbornik radova s ovog simpozija, koji Zaklada planira izdati kroz godinu dana, postat će sigurno zanimljivo stručno štivo i podloga za daljnja istraživanja i promišljanja o slikarstvu Zlatka Price.

Istoga je dana u večernjim satima u Muzeju Mimara predstavljena upravo otisnuta monografija "Zlatko Prica – 100 godina". Monografija - djelo hrvatskih i mađarskih autora, na  500 stranica i četiri jezika, s gotovo četiri stotine odabranih reprodukcija cjelokupnog Pricinog opusa, tiskana je u Pečuhu, uz potporu Grada Pečuha i Ministarstva kulture Mađarske. Recenzenti monografije su povjesničar umjetnosti Darko Schneider, dugogodišnji kustos Moderne galerije u Zagrebu, i Ive Šimat Banov, autor desetaka monografija i izložaba, veliki oznavatelj Pricinog stvaralaštva.

Brojne nazočne posjetitelje pozdravila je ravnateljica Muzeja Mimara Lada Ratković Bukovčan, a o stvaralaštvu Zlatka Price govorili su akademik Tonko Maroević i recenzent Darko Schneider. U ime pečuških autora i vezi Price i Pečuha govorio je prof.dr. Ernest Barić.

Autor monografije Nikola Albaneže istaknuo je značaj i recepciju Pricinog stvaralaštva u hrvatskoj umjetnosti dvadesetog stoljeća, a suautorica Nikolina Šimunović govorila je o višegodišnjem istraživanju Pricinog opusa.

Upraviteljica Zaklade Marica Jelenić zahvalila je na realizaciji programa svim autorima i suradnicima te osobito podupirateljima, Gradu Samoboru, Zagrebačkoj županiji, Turističkoj zajednici i općini Tar-Vabriga, mađarskim partnerima i donatorima.

Obilježavanju Pricinog jubileja pridružio se i Grad Osijek. U sklopu Osječkog ljeta kulture u Galeriji Waldinger postavljena je izložba Zlatka Price i priređeno predstavljanje monografije. Izložbu iz fundusa samoborske Galerije Prica i osječkih institucija postavili su kustosica Jelica Ambruš i Igor Loinjak, koji je izložbu i predstavio.

O Zakladi i programima obilježavanja 100. obljetnice Pricinog rođenja govorila je upraviteljica Marica Jelenić, a nazočne su pozdravile ravnateljica Ljerka Hedl i gošća, generalna konzulica Republike Hrvatske u Pečuhu Vesna Haluga. Govorila je o suradnji Samobora i Pečuha koje povezuje veliki umjetnik Zlatko Prica. Monografiju su predstavili autori, Nikola Albaneže i Nikolina Šimunović.

Programu se odazvala brojna osječka publika, redom poklonici Pricing slikarstva, među kojima i oni koji se sjećju Pricinih boravaka u njihovom gradu, slikanja i pecanja na prekrasnim obalama Drave, koje je Prica veoma volio.

 

Objavljeno: 03.07.2017.