T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Izložbe

Pojam o sebi kroz autoportret

Četvrti trijenale autoportreta u Galeriji Prica

U obje dvorane Galerije Prica sve do 8. studenog otvorena je izložba 4. Trijenale autoportreta, koja je u utorak, 5. rujna, kada je i svečano otvorena, u Samobor privukla zaista brojne ljubitelje likovne umjetnosti, koji su mogli razgledati iznimno vrijedne radove starih majstora, ali i recentne uratke domaćih i stranih slikara, kipara, fotografa i multimedijalnih umjetnika.

Kustosica Galerije Prica Nikolina Šimunović je prigodom otvorenja naglasila kako i ovaj trijenale autoportreta nastavlja prvobitno zadan koncept, pri čemu je posebno zahvalila idejnom začetniku ovog samoborskog trijenala Branimiru Dorotiću. Naglasila je i kako forma autoportreta ne gubi na svježini i aktualnosti, što dokazuje podatak da se na ovogodišnji natječaj javilo čak 190 umjetnika, od kojih je njih 75 dobilo prostor na ovoj izložbi. Tijekom izložbe bit će izabrana i dva najbolja rada, čiji će autori biti nagrađeni samostalnim izložbama u Galeriji Prica.
Svoj stalan prostor na trijenalu imaju i radovi najpoznatijih hrvatskih likovnih umjetnika iz izuzetno vrijedne zbirke Klementa Lukina, koji su za ovu izložbu posuđeni iz Gradskog muzeja Omiš. Zbirka Lukin broji više od 2000 djela, u Omišu ih je oko 600, a za ovu izložbu u Samoboru odabrano je njih 31.

O izloženim autoportretima govorila je i autorica izložbe Sonja Švec Španjol, pri čemu je pojasnila svoj izbor i naziv samog postava - Pojam o sebi. Naglasila je i kako ju posebno veseli što su autori prepoznali i prihvatili koncept koji im nudi potpunu slobodu u izričaju pa su i izloženi radovi, unatoč zadanoj i tradicionalnoj temi, vrlo raznoliki. Izrazila je i zadovoljstvo što je izložba postala međunarodna, jer su, osim djela umjetnika iz cijele Hrvatske, kojih je i najviše, izloženi i autoportreti autora iz Slovenije, BiH, Srbije i Makedonije.

Gradski pročelnik za društvene djelatnosti Juro Horvat, koji je pred brojnim uzvanicima, umjetnicima i medijima otvorio izložbu, pohvalio je organizatore i čestitao autorima na sjajnim radovima, najavio je i potpunu obnovu zgrade našega kina i same galerije pa će već sljedeći Trijenale autoportreta dobiti prostor koji i zaslužuje.


Foto: Autiportret Branka Becića       

 

Objavljeno: 06.09.2017.