T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Predstavljanje knjiga

Praznik za oči i uši 

Zdenko Bašić u knjižnici predstavio ilustracije rađene za slikovnicu Zlatarovo zlato 

Prema motivima Augusta Šenoe, tvorca prvog hrvatskog povijesnog romana, a u povodu 180. godišnjice njegova rođenja, nastala je i slikovnica Zlatarovo zlato, za koju je ilustracije napravio naš poznati likovni umjetnik i svjetski priznati ilustrator Zdenko Bašić, a autorica teksta i urednica izdanja je Tanja Konforta.

Uz izložbu prekrasnih ilustracija, koju možete razgledati u izlozima samoborske Gradske knjižnice, Bašić je u četvrtak, 31. siječnja, slikovnicu predstavio i Samoborcima.

Zlatarovo zlato ljubavna je priča Dore i Pavla, oko koje se pletu druge poznate povijesne crtice i legende našega kraja, uz brojne detalje o Zagrebu i njegovoj okolici i zanimljivosti o Medvedgradu i Samoboru. Raskošnu i magičnu kulisu pričama daju upravo prekrasne Zdenkove ilustracije, pune detalja koji potiču na otkrivanje, ali i uživanje "u kompletu".

Cilj je slikovnice motivirati najmlađe na čitanje vrijednih književnih djela, njihovo kreativno razumijevanje, kao i približavanje povijesnih tekstova djeci – najzahtjevnijim i najdragocjenijim čitateljima, o kojima u konačnici ovisi budućnost književne kulture.

Slikovnica Zlatarovo zlato nastavak je projekta "Knjiga kao autentičan kulturni suvenir", a objavljena je uz potporu Ministarstva kulture RH i Grada Zagreba. Riječ je o projektu rađenom po najvišim pedagoškim i umjetničkim standardima, koji je istovremeno tiskan i na engleskom jeziku.

Objavljeno: 01.02.2019.