T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Festivali

Predstavljen Youngmasters 2018.

8. međunarodna ljetna škola mladih glazbenika Youngmasters 2018.

Mladi glazbenici iz 14 zemalja sudjelovat će ove godine na 8. izdanju Međunarodne ljetne škole mladih glazbenika, koja će se od 18. do 30. kolovoza održati u Samoboru.

Na ovom posebnom ljetnom festivalu mladi glazbenici stjecat će nova iskustva učeći svirati svoje istrumente, u čemu će im pomoći 13 poznatih glazbenih pedagoga i glazbenika, nastupajući na solo koncertima i u orkestrima te slušajući kako sviraju vrhunski glazbenici na majstorskim koncertima.

Ususret ovogodišnjem izdanju festivala održana je konferencija za medije na kojoj je umjetnička ravnateljica Morana Pešutić istaknula kako će i ove godine u ljetnoj školi i majstorskim tečajevima mladi glazbenici stjecati nova isustva, a posebnost ove godine su dva nova instrumenta - flauta i viola. Od ranije tu su gitara, violina, violončelo, klavir, klarinet i saksofon. Svoje znanje i iskustvo mladim polaznicima prenosit će gitaristi Petrit Çeku, Krešimir Bedek, Tomislav Vukšić, Lukasz Kuropaczewski i  Pedro Ribeiro Rodrigues, violinisti Maja Fleischman i Nenad Merle, pijanistica Nataša Veljković, flautist Marko Zupan, klarinetist Mihael Paar, saksofonist Lovro Merčep, violončelist Tobias Stosiek te Wladimir Kossjanenko na violi.

Umjetnička ravnateljica Morana Pešutić istaknula je kulturno - edukativnu ali i socijalnu komponentu festivala, jer se mladi međusobno druže i dobivaju uvid u to kako se radi u drugim sredinama. Najavila je i sve koncerte festivala, a kompletan program može se vidjeti na www.youngmasters.com.hr, gdje se mogu vidjeti i cijene ulaznica. 

Na konferenciji za medije zamjenica gradonačelnika Grada Samobora Sanja Horvat Iveković rekla je kako je veseli što će Samobor ugostiti mlade glazbenike i njihove mentore, što će pridonijeti i turizmu, budući da će narednih dana u grad doći velik broj mladih glazbenika iz Europe i Kine. To sigurno pridonosi velikoj promociji Samobora na svjetskoj razini pa zbog toga dajemo podršku organizatorima i nadamo se da će suradnja biti još i bolja u narednom razdoblju, istaknula je zamjenica gradonačelnika Sanja Horvat Iveković u ime Grada Samobora kao pokrovitelja festivala.      

O svojim iskustvima rada, učenja i nastupanja na pressici su još govorili profesor Tomislav Vukšić, tajnica festivala Petra Karija, a na podršci je zahvalila idejna začetnica i dosadašnja umjetnička direktorica festivala Vesna Faullend Heferer.
Uz Grad Samobor, pokrovitelji su Ministarstvo kulture i Zagrebačka županija, a suorganizatori Pučko otvoreno učilište Samobor i Samoborski muzej.

Objavljeno: 13.08.2018.