T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Predstavljanje knjiga

Priče o Starogradskoj i Hidropatskom

Milan Žegarac u Gradskoj knjižnici predstavio svoju knjigu Starogradski spomenki

Svoju novu knjigu Starogradski spomenki Milan Žegarac predstavio je najprije krajem ljeta na druženju Samoboraca pokraj bazena na Vugrinščaku, a brojni Samoborci i Samoborke okupili su se i u srijedu, 17. listopada, na predstavljanju knjige u Gradskoj knjižnici.

Spomenki su sjećanja, a spominki su razgovori, što stari Samoborci dobro znaju i razlikuju, pojasnio je odmah na početku Žegarac, jer u ovoj knjizi ima i jednih i drugih.   

Nekoliko crtica i anegdota iz Žegarčeva djetinjstva, o obiteljima i ljudima koji su živjeli u Starogradskoj i u kvartu, pročitala je Draženka Robotić, a neke koje i nisu zapisane ispričao je sam autor. Posebna poglavlja posvećena su ondašnjem Hidropatskom kupalištu, njegovom značaju za razvoj plivanja u Hrvatskoj i vrsnoj plivačici i trenerici plivanja Miri Kovačićek.    

Uz Žegarca, o knjizi i svojim uspomenama govorila je Mirna Kovačićek, žena pokojnog nećaka tete Mire, koja je za ovu knjigu pripremila brojne obiteljske fotografije koje svjedoče o životu i doprinosu obitelji Kovačićek u razvoju sporta u Samoboru i šire, posebice plivanju. 

Svoje brojne sugrađane uvodno su pozdravili ravnateljica Gradske knjižnice Mirjana Dimnjaković i predsjednik Gradskog vijeća Grada Samobora Miran Šoić, pozvavši ih sve da zajedno u veselju obilježe i predstojeći Dan grada.

Objavljeno: 18.10.2018.