T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Predstavljanje knjiga

Pricu ćemo tek upoznati

U Galeriji Prica svečano predstavljena Monografija Zlatko Prica – 100 godina

Uoči Dana grada u Galeriji Prica je u ponedjeljak, 16. listopada, svečano predstavljeno izdanje opsežne Monografije Zlatko Prica – 100 godina, kao svojevrstan pečat na brojne aktivnosti koje je Zaklada Zlatko i Vesna Prica, u suradnji s mađarskim kolegama, organizirala tijekom 2016. i 2017. godine kako bi dostojno obilježila 100. godišnjicu rođenja našeg velikog i svestranog umjetnika.

Na predstavljanje monografije o životu i radu Zlatka Price došli su brojni poklonici njegove umjetnosti, suradnici koji su radili na monografiji, Pricina supruga Jasmina Jugo Prica, a u ime Grada Samobora nazočili su zamjenica gradonačelnika Sanja Horvat Iveković, koja se prigodno i obratila prisutnima, zahvalila i čestitala svima koji su doprinijeli nastanku ove monografije, te predsjednik Gradskog vijeća Miran Šoić. Sve ih je pozdravila ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Jelena Vojvoda, nakon čega je riječ predala Marici Jelenić, upraviteljici zaklade. 
Jelenić je naglasila iznimnu vrijednost ovog kapitalnog djela o Prici, na kojoj je više od tri godine radio tim stručnjaka i suradnika, a pobrojala je i sve druge aktivnosti koje se odvijaju već dugi niz godina, u kojima sudjeluju mađarski i hrvatski umjetnici, pri čemu se posebna briga vodi o mladim nadarenim umjetnicima.
O samoj monografiji govorili su njezini domaći autori – kustosica Galerije Prica Nikolina Šimunović i povjesničar umjetnosti Nikola Albaneže. Četverojezična monografija je "teška" 500 stranica (i 400 kuna), u njoj je gotovo 400 reprodukcija Pricinih radova iz svih faza stvaranja i perioda života te niz zanimljive dokumentacije, koju je ustupila umjetnikova supruga Jasmina. No, kako je istaknula kustosica, nema ni govora o kraju rada na Pricinoj ostavštini, jer će tek daljnja istraživanja i vremenski odmak moći donijeti i približiti cjelokupnu sliku i širinu njegova djela, a svaki novi detalj otkriva i njegov međunarodni značaj i važnost, što već spada u "detektivski" posao. Inače, Prica je naslikao više od 2000 ulja, a uz poznate grafike i crteže bavio se još i fotografijom i skulpturom. 
Prof. Nikola Albaneže potvrdio je kako Zlatko Prica, često osporavan i kritiziran u domovini, ali prihvaćen i cijenjen u inozemstvu, nikako ne može ostati samo mađarski i hrvatski umjetnik, jer je svojim izložbama ostavio trag u brojnim drugim gradovima i zemljama svijeta, povezujući klasično i moderno, zapad i istok, a širina njegova djela, njegova putovanja i druženja sa suvremenicima, nude uvid i u cjelokupan kontekst likovne umjetnosti 20. stoljeća.

Na kraju je ravnateljica Vojvoda podsjetila kako zgradu kina i Galerije Prica uskoro čeka temeljita obnova pa se i njihove aktivnosti privremeno sele u Centar za mlade – Bunker, a nastavlja se i projekt Prica u gostima, kojim ga predstavljaju u samoborskim školama.   
 

 

Objavljeno: 17.10.2017.