T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Festivali

Samobor prigrlio mlade umjetnike

Youngmasters festival i Međunarodna ljetna škola mladih glazbenika, Samobor, 19.–30. kolovoza 2017.

Od 19. do 30. kolovoza đaci i studenti, pedagozi i umjetnici, gitaristi, pijanisti, klarinetisti, violinisti, violončelisti i saksofonisti, međusobno su se sporazumijevali jezikom glazbe u sklopu 7. Međunarodne ljetne škole mladih glazbenika i Youngmasters festivala. 
Koncept festivala obuhvaća dva dijela: edukativni, koji se ostvaruje kroz Ljetnu školu, i festivalski, na kojem polaznici škole i njihovi predavači imaju priliku nastupiti. Youngmasters je proizašao iz Međunarodne ljetne škole mladih glazbenika, a ostvario je poseban uzlet u 2015. i 2016. godini. Tih sezona Youngmasters su pohađali mladi glazbenici iz 20-ak različitih zemalja svijeta. Kroz svega 11 dana održavanja priređeno je 15 koncerata klasične glazbe. Svi redom bili su odlično posjećeni, dok se za čak polovinu njih tražila stolica više. U sklopu ljetnih škola, majstorskih tečajeva, 2 edukativna događaja i 8 koncerata, Youngmasters ni ove godine nije razočarao. 

Program Youngmastersa je predstavljen javnosti 18. kolovoza na konferenciji za medije na Ljetnoj pozornici Malog muzičkog ateljea. Govornici su bili umjetnička ravnateljica prof. Vesna Faullend Heferer, zamjenica gradonačelnika Grada Samobora Sanja Horvat Iveković, te predavači prof. Mihael Paar, prof. Pedro Ribeiro Rodrigues i nasljednica titule ravnateljice festivala prof. Morana Pešutić. 
Međunarodna ljetna škola mladih glazbenika svoja vrata je službeno otvorila 19. kolovoza, kada su se u prostorijama Malog muzičkog ateljea okupili prvi polaznici.
Kroz sljedeća tri dana nastava se već održavala u punom jeku pa su tako polaznici Ljetne škole violine prof. Nenada Merlea, gitare prof. Morane Pešutić i saksofona prof. Lovre Merčepa marljivo radili i muzicirali. 
Festivalski dio Youngmastersa otvorila je Ana Čižmek svojim recitalom u atriju Kavane Livadić 23. kolovoza, a toga dana su se predavačkom timu pridružili violončelist prof. Tobias Stosiek (Austrija/Njemačka), klaviristica prof. Nataša Veljković (Austrija/Srbija), gitarist prof. Pedro Ribeiro Rodrigues (Portugal/Hrvatska) i klarinetist prof. Mihael Paar (Hrvatska). 
U svega, do tada, pet dana trajanja Youngmastersa predavački tim je brojao sedam profesora, međunarodno priznatih pedagoga, ali prvenstveno vrsnih muzičara, kao i šezdesetak polaznika. Uz svakodnevnu individualnu nastavu, s radom su počeli i Ljetni gitarski orkestar pod vodstvom prof. Vladimira Šimunova te Ljetni gudački orkestar pod vodstvom akademskog dirigenta Davora Kelića.

Cilj Ljetne škole je, uz razvijanje muzičkih sposobnosti i educiranje mladih glazbenika, potaknuti mlade da se povezuju, stvaraju nova prijateljstva i uz to savjetuju te izmjenjuju iskustva. Tako su 24. kolovoza svi bili okupljeni na bazenima Vugrinščak, gdje su nakon kupanja i zabavljanja zasvirali u gudačkim i gitarskim orkestrima publici, koja ih je s velikim interesom slušala. Tog lijepog, sunčanog dana se predavačkom timu pridružio gitarist prof. Tomislav Vukšić (Hrvatska).

Edukativni dio se nastavio 25. kolovoza na dvjema tribinama. Prva je bila na temu prijemnih ispita, a druga na temu studiranja u inozemstvu. Govornici su bili profesori s iskustvom studiranja u inozemstvu, ali i vlastitim iskustvom prijemnih ispita. Među njima su bili bivši studenti u Nizozemskoj, prof. Morana Pešutić, prof. Tomislav Vukšić i prof. Lovro Merčep, zatim portugalski student u Hrvatskoj, prof. Pedro Ribeiro Rodrigues te student u Italiji, mandolinist Maksimilijan Borić. U diskusiju su se uključili i mladi studenti iz Hrvatske i inozemstva, koji su rado podijelili svoje dojmove, iskustva i savjete. 
Koncertni dio Youngmastersa se nastavio u Galeriji Prica na Le Concert du Matin u subotu, 26. kolovoza, na kojem su nastupili polaznici majstorskog tečaja Nataše Veljković, a u isto vrijeme su na ulicama Samobora nastupali polaznici Ljetne škole i majstorskih tečajeva u sklopu Komorne glazbe na ulici te svojim nastupom uveseljavali polaznike. Dan je bio uljepšan i time što se predavačkom timu pridružila violinistica, dugogodišnja predavačica Ljetne škole, prof. Maja Fleischman (Slovenija).
Nedjelja je svima priuštila trostruki užitak: Tea Time Concert u Galeriji Prica, na kojem su nastupili polaznici majstorskih tečajeva Nataše Veljković i Tobiasa Stosieka, Twilight Concert u Samoborskom muzeju, na kojem su nastupili polaznici Ljetne škole Morane Pešutić te majstorskih tečajeva Mihaela Paara i Lovre Merčepa i posljednji, vrhunac Youngmastersa, svečani Gala koncert u župnoj crkvi sv. Anastazije, na kojem su nastupili odabrani polaznici Ljetne škole te ansambli i orkestri. 
Odaziv je bio odličan, kao i njihova medijska popraćenost, a Gala koncertu su svojim prisustvom pridonijeli kulturni ataše Republike Portugal Júlio Iria, zamjenica gradonačelnika Grada Samobora Sanja Horvat Iveković, saborski zastupnik Zlatko Hasanbegović i članica Gradskog vijeća Grada Samobora Irena Kapor. 
Posljednji koji se pridružio timu predavača bio je jedan od vodećih europskih gitarista, prof. Lorenzo Michelli (Italija/Švicarska), koji je u ponedjeljak, 28. kolovoza, u dvorani GŠ Ferdo Livadić održao predavanje na temu Kulturni identitet i djela Maria Castelnuova Tedesca, skladatelja "zaustavljenog između dvaju svjetova". Uz predavanje, polaznici njegovog majstorskog tečaja su izveli dvije glazbene točke svirajući skladbe M.C. Tedesca. Nakon predavanja, na istoj lokaciji se održao Grand Concerto na kojem su nastupili polaznici Ljetne škole gitare Pedra Ribeira Rodriguesa i Majstorskog tečaja violončela Tobiasa Stosieka. 
Utorak, 28. kolovoza, je bio finalni dan za polaznike Ljetne škole violine Nenada Merlea, koji su svoj rad predstavili publici na Concertinu classicu u Samoborskom muzeju, a festival je zatvoren koncertom polaznika majstorskih tečajeva gitare Tobiasa Stosieka i Tomislava Vukšića te Ljetne škole violine Maje Fleischman u atriju Kavane Livadić na, simbolično nazvanom, Concertu finaleu. 

Nadamo se da će i sljedeći Youngmasters biti jednako plodan i koncertnim i edukativnom sadržajem te da će se međunarodne granice sve više širiti. 

 

Objavljeno: 04.09.2017.