T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Zanimljivosti

Samoborac na Euroviziji mladih

Učenik GŠ Ferdo Livadić na Euroviziji mladih glazbenika

Učenik samoborske Glazbene škole Ferdo Livadić Jan Tominić 19. kolovoza nastupio je u drugoj polufinalnoj večeri natjecanja Eurovizija mladih glazbenika. Iako nije ušao u finale, odličan nastup pred publikom i žirijem bit će mu dragocjeno iskustvo u daljnjem glazbenom razvoju, budući da je bio najmlađi natjecatelj.

Ove godine svoje recitale izvelo je 18 mladih glazbenika raspoređenih u dvije polufinalne večeri, a put u finale koje se održava 23. kolovoza u dvorani Usher u Edinburgu osiguralo je šestero mladih glazbenika - iz Češke, Njemačke, Mađarske, Norveške, Rusije i Slovenije. 

Mladi 14-ogodišnji saksofonist Jan Tominić svirao je uz Škotski simfonijski orkestar BBC-a pod ravnanjem Thomasa Dausgaarda, a predstavio se s Demerssemanovom Fantaisie sur un thème original, Françaixovom skladbom Cinq danses exotiques,  Ariu Eugena Bozze i trećim stavkom Scaramouche suite Dariusa Mihlauda. Članovi ocjenjivačkog suda bili su skladatelj i dirigent Sir James MacMillan, dirigentica Marin Alsop, skladateljica i producentica Anna Meredith te glazbeni ravnatelj Festivala u Edinburghu Andrew Moore, koji su svaki nastup ocjenjivali ocjenama od 1 do 10 u četiri kategorije.

Podsjećamo, Jan Tominić pobjedio je 8. ožujka na hrvatskom izboru za ovo natjecanje, kada su mu u pratnji bili roditelji, ravnateljica Glazbene škole Ferdo Livadić Zdenka Merčep te njegovi profesori. Jan je u klasi profesora Tomislava Žužka, koji koristi rodiljni dopust pa ga je za natjecanje pripremio prof. Aljaž Razdevšek.

Objavljeno: 20.08.2018.