T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Koncerti

Samoborci u posjetu Makarskoj

HPD Jeka i TD Ferdo Livadić gostovali u Makarskoj

Proteklog vikenda Hrvatsko pjevačko društva Jeka, zajedno s tamburašima Ferde Livadića gostovalo je u Makarskoj kod prijateljskog folklornog ansambla Tempet iz Makarske.

Održali su zajednički cjelovečernji koncert, a repertoar je bio prava kombinacija prigorskog, zagorskog i samoborskog kraja uz dodatak dalmatinskih pjesama, a za sam kraj jedan splet folklornih pjesama uz pratnju tamburaša tamburaškog orkestra Ferdo Livadić s kojima Hrvatsko pjevačko društvo Jeka učestalo nastupa posljednjih godina. Zborom je ravnao umjetnički voditelj Maksimilijan Borić.

Domaćini, folklorni ansambl Tempet, svoj je dio programa bazirao na dalmatinskim poznatim narodnim napjevima time predstavivši dio svoje bogate baštine zborskog, odnosno klapskog pjevanja.
 
Sve prisutne u prepunoj glazbenoj školi u Makarskoj primio je i pozdravio, gospodin Dražen Nemčić koji je istaknuo zadovoljstvo ovom glazbenom suradnjom među društvima istaknuvši kako je grad Makarska ponosan na ovakva gostovanja i događanja koja se rađaju među društvima iz različitih krajeva Lijepe Naše.

Gordana Žganjer Naglić, predsjednica Hrvatskog pjevačkog društva Jeka pozdravila je domaćine i publiku predstavivši gostujući zbor te njegovu 145 godina dugu povijest neprekidnog rada kroz zborsko pjevanje, istaknuvši brojne skladatelje koji su upravo za Jeku skladali svoje najpoznatije budnice i skladbe.
Također se osvrnula na to kako je rad Jeke dugi niz godina težio upravo očuvanju naše bogate tradicije, tradicijskih pjesama i običaja, kako samoborskog tako i svih krajeva Hrvatske. Dodala je da je zadaća svih koji djeluju na bilo koji način u kulturi neprekidno raditi na tom očuvanju te prenositi našim mladim naraštajima time je čuvajući od zaborava. Uz zahvalu domaćinu naglasila je kako gostovanjem Hrvatskog pjevačkog društva Jeka u Makarskoj žele zapravo otvoriti vrata budućim suradnjama svih koji djeluju u kulturi.
 
Hrvatsko pjevačko društvo Jeka u Makarskoj je predstavilo i nove tunike za nastupe, koje su upotpunjene samoborskim kralušem.

 

Objavljeno: 13.11.2018.