T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Predstavljanje knjiga

Što se sve promijenilo u Samoboru nakon 100 godina

U Galeriji Prica predstavljen zbornik radova Samobor – stotinu godina nakon Milana Langa

Što se sve promijenilo u Samoboru nakon 100 godina

U organizaciji samoborskog Ogranka Matice hrvatske i Hrvatskog katoličkog sveučilišta u ponedjeljak, 23. listopada, u Galeriji Prica predstavljen je zbornik radova Samobor – stotinu godina nakon Milana Langa.

Zbornik je rezultat znanstvenih radova i skupova koji su nastali i održani unazad pet godina, kroz koje se sveobuhvatno pokušalo odgovoriti na povijesni značaj i djelo Milana Langa, uz multidicsiplinarni prikaz promjena koje su se u našem gradu dogodile nakon Langa, a sastavljen je od deset radova sljedećih autora: Valentina Janković – Samoborski kraj i plemićka obitelj Vojković u 17. i 19. stoljeću, Mislav Kovačić – Od hudih jezika finih familija samoborskih i fest grdih reči na gospona plebanuša do (gotovo) najvećeg hrvatskog prijevoda Novoga zavjeta, Danijel Vojak – Iseljenički aspekt javnog djelovanja Milana Langa, Marijeta Rajković Iveta i Jadranka Grbić Jakopović – Samobor: migracije i interakcije pograničnih kultura, Roko Mišetić i Mario Bara – Usporedba odabranih demografskih obilježja Grada Samobora 1910.-2011., Damir Mravunac – Samoborske obitelji kao refleksivne zajednice, Karla Žagi – Društvene i modernizacijske promjene kao bitni elementi slabljenja pripovjedanja o nadnaravnim bićima, Ivana Fijala – Tradicijska vjerovanja u nadnaravna bića Langovog Samobora stotinu godina kasnije i Maja Marin – Mapiranje kazivanja prema volji sugovornika za pričanjem o nadnaravnome, Jeronim Dorotić – Kultura i umjetnost u Samoboru 2016. godine, pregled aktualnog stanja i trendova.

O Zborniku su govorili docent Hrvoje Kekez s Odjela za povijest HKS-a, docent s Odjela za sociologiju HKS-a i urednik zbornika Luka Šešo, viša kustosica Samoborskog muzeja u mirovini Lela Roćenović te prorektor za organizaciju i poslovanje HKS-a i predsjednik Matice hrvatske - Ogranka Samobor Gordan Črpić.

Govornici su redom istaknuli kako je ovo tek dio rada, radova i nastojanja ostvarenja ideje da Samobor nakon 100 godina dobije novu monografiju, vodeći se primjerom Langove knjige Samobor - narodni život i običaji, kapitalnog djela o Gradu Samoboru, koje je i danas neiscrpan izvor za buduća istraživanja.

glazbenom dijelu programa nastupila je naša mlada violinistica Lara Rimac.

 

Objavljeno: 24.10.2017.