T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Koncerti

Svjedočite budućoj klasici 

Miserere Srećka Bradića i War Circles Georgija Sztojanova prvi puta u Samoboru

Svjedočite budućoj klasici 

Vrijeme pokajanja, pokore i introspekcije, na koje nas poziva korizma, Zbor HRT-a uveličat će djelima koja na suvremen način reinterpretiraju duhovnu baštinu i tradiciju odricanja koje vodi k novom početku i oplemenjivanju. 

Pod ravnanjem dirigenta Tomislava Fačinija u župnoj crkvi sv. Anastazije u Samoboru u subotu, 9. ožujka, s početkom u 19,30 sati, Oratorijski zbor Crkve sv. Marka Cantores sancti Marci, sa solisticom sopranisticom Monikom Cerovčec, izvest će dva djela - Miserere Srećka Bradića i War Circles Georgija Sztojanova.

Miserere je djelo našeg poznatog skladatelja nove generacije, Samoborca Srećka Bradića, a intimno je i osobno uglazbljenje pokajničkog teksta Psalma 50 (51), intenzivno i dramatično u izrazu. Zbor HRT-a praizveo ga je u sezoni 2015./2016., kada je Srećko Bradić bio rezidencijalni skladatelj HRT-a. 

Potresna skladba War Circles novo je ostvarenje mladog bugarsko-mađarskog skladatelja Georgija Sztojanova, koje ujedinjuje nekoliko uglazbljenja stihova raznih pjesnika, među kojima i Antuna Branka Šimića (Mi smo ljudi), tematikom povezanih s ratom. Zbor HRT-a praizveo ju je u svibnju 2018. godine u Belgiji na Tenso danima, koje organizira Europska mreža profesionalnih zborova (koje je Zbor HRT-a član od 2016.). 

Objavljeno: 27.02.2019.