T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Manifestacije

Večer domače reči

Ogranak Matice hrvatske Samobor obilježio u Gradskoj knjižnici svoj dan

Na Odjelu za odrasle Gradske knjižnice Samobor u četvrtak, 1. veljače, okupili su se samoborski matičari i ljubitelji stihova i likovnih uradaka naših domaćih umjetnika.

Nakon uvodnih riječi i pozdrava tajnice Lade Lokmer, ravnateljice GKS Mirjane Dimnjaković i predsjednika Ogranka MH Samobor Gordana Črpića, o važnosti domaće riječi i dijalektalnoj književnosti, s naglaskom na kajkavštinu, govorio je doc.dr.sc. Filip Galović sa Hrvatskog katoličkog sveučilišta.

Prisutnima se obratio i zamjenik župana Hrvoje Frankić, koji je zahvalio matičarima što čuvaju naše domaće blago.
Večer domače reči svojim stihovima na kajkavskom su u stankama između predavanja obogatili članovi Književnog odjela Ogranka s 12 pročitanih pjesama, a u glazbenom dijelu nastupili su violinisti Michael i Rebeca Heaton te klarinetist Antonio Uremović, uz klavirsku pratnju prof. Tine Klak.
Predsjednik samoborskog Ogranka MH Gordan Črpić još jednom je na kraju naglasio važnost očuvanja ne samo domaće riječi, već i autohtone kulture općenito te pozvao nazočne na otvorenje izložbe likovnih radova i predstavljenje fašničkog Ričeta u subotu u Komunalcu.     

Domača samoborska reč čula se i tijekom druženja uz prigodan domjenak. 

 

Objavljeno: 02.02.2018.