T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Manifestacije

Za bolje povezivanje

Predavanje veleposlanice Republike Bugarske u RH Tanye Dimitrove u Gradskoj knjižnici

Republika Bugarska od 1. siječnja do 30. lipnja 2018. predsjedat će Vijećem Europske unije, a zacrtane planove i želje tijekom ovog šetomjesečnog mandata predstavila je u utorak, 21. studenoga, veleposlanica Republike Bugarske u Hrvatskoj Tanya Dimitrova, koju su u Gradskoj knjižnici dočekali predsjednik Gradskog vijeća Grada Samobora Miran Šoić i ravnateljica knjižnice Mirjana Dimnjaković.

Bugarska je članica EU od 2007. godine pa njezini predstavnici dobro poznaju rad Vijeća i način funkcioniranja velike europske zajednice naroda, a veleposlanica Dimitrova istaknula je kako će za vrijeme svog predsjedavanja Bugarska raditi na pravednijoj Europi, pri čemu je najvažnije bolje povezivanje svih zemalja na Balkanu, bez obzira jesu li članice EU, uz dijalog sa zemljama Trećeg svijeta, što je ostvarivo kroz koheziju, jedinstvo i solidarnost. Kultura, obrazovanje i veći protok radne snage strateški su resursi kojima će pokušati realnim koracima i mogućim pomacima doprinijeti većem blagostanju svih građana EU.
Kroz kratak presjek o specifičnostima svoje zemlje, po kojima je poznata i širom svijeta, veleposlanica Dimitrova posebno je istaknula gostoljubivost svojega naroda, koji pomno njeguje i čuva kulturni identitet zemlje, od milja zvane Balkanska ruža.

Na kraju druženja održana je i kreativna radionica tradicijskih običaja, s posebnim osvrtom na one božićne, koju je vodila Diana Glasnova sa suradnicima. Jer, ako niste znali, Bugari, koji su većinom pravoslavci, Božić također slave 25. prosinca. 

 

Objavljeno: 22.11.2017.