T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Manifestacije

Za vikend svi u Rude!

Radionice i igraonice, uz Razbibrigu i Antuntu

Za vikend svi u Rude!

Kulturno-umjetničko društvo Oštrc i ove godine organizira 35. Dane Rudarske greblice, uz poziv na manifestaciju koja se održava u Rudama 3. i 4. srpnja 2021.

Rudarska greblica slani je kolač od sira i oraha, čija tradicija seže još u 19. stoljeće kada je mještanima Ruda kraj Samobora zaposlenim u rudnicima bakra i željeza ovaj kolač često bio jedino jelo tijekom cjelodnevnog napornog rada.

Priprema kolača proglašena je krajem 2007. nematerijalnim kulturnim dobrom Republike Hrvatske, a od ove godine Rudarska greblica je postala i 29. hrvatski proizvod zaštićenog naziva u Europskoj uniji te prvi zaštićeni gastronomski proizvod u Zagrebačkoj županiji.

Ovogodišnja manifestacija trajat će dva dana, u subotu i nedjelju 3. i 4. srpnja, a sav program bit će održan na prostoru ispred Rudnika sv. Barbare.

Subotnji program počinje Gastro susretima od 16 sati, na kojima možete besplatno degustirati jela amaterskih kuhara i zabaviti se uz Domaće dečke. U sklopu Gastro susreta održat će se i izbor najbolje greblice od sira i zelenja, koju svi zainteresirani mogu donijeti pred Rudnik svete Barbare od 16 do 18 sati. U večernjem programu od 21 sat nastupa Adrenalica.

Nedjelja je rezervirana za radionice, igraonice i dječje predstave. Najmlađi će se, od 11 do 18 sati, družiti na Dječjoj greblici ispred Rudnika sveta Barbara, a uz radionicu izrade greblice, dječje igre naših starih, potragu za blagom, kovačnicu i radionicu gipsaonicu, zabavit će ih i predstave udruga Razbibriga i Antuntun u 13 i 16 sati.

Sama manifestacija dobila je velik zamah sredinom 2012. godine otvaranjem za posjetitelje Rudnika sveta Barbara u Rudama pa dolazak u Rude možete iskoristiti i za obilazak Rudnika.

Objavljeno: 30.06.2021.