T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Festivali

Završetak uz višestruke bravo

Zaključeno je 45. izdanje Samoborske glazbene jeseni

Nakon devet glazbenih večeri, održanih sedam koncerata i šest recitala mladih glazbenih umjetnika, zaključeno je 45. izdanje Samoborske glazbene jeseni. Ove godine u otežanim okolnostima zbog epidemije virusa COVID-19 i pridržavanja propisanih epidemioloških mjera festival je uspješno održan, a potraga za ograničenim brojem ulaznica pokazala je da je publika željno očekivala sve koncerte. Iako nije bilo lako sve organizirati, program je prilagođen i nastupilo je 40-ak glazbenika, a u Samobor su s radošću došla velika i sjajna imena hrvatske komorne glazbe.

Posljednji koncert 4. listopada svirao je festivalski ansambl, dugogodišnji prijatelji Samoborske glazbene jeseni – violinisti Sreten Krstić i Aleksandar Ivić, violisti Aleksandar Milošev i Hrvoje Philips, violončelistice Monika Leskovar i Jelena Očić, kontrabasist Ivan Nestić i pijanistica Martina Filjak. Prvi na redu bio je Klavirski sekstet u D-duru, op. 110 Felixa Mendelssohna Bartholdyja čiji su temperament i vedrinu, ali i melankoliju u nadahnutoj izvedbi ostvarili Martina Filjak, Sreten Krstić, Jelena Očić, Hrvoje Philips, Aleksandar Milošev i Ivan Nestić. Za sam kraj odabran je Gudački kvintet u C-duru, D. 956, najcjenjenije djelo Franza Schuberta. Mistiku i snagu djela prenijeli su Aleksandar Ivić, Sreten Krstić, Jelena Očić, Monika Leskovar i Aleksandar Milošev, a svojom izvedbom izazvali su oduševljenje publike u samoborskoj župnoj crkvi svete Anastazije te je festival završio uz učestale povike bravo i često vraćanje izvođača na scenu, uz dugotrajan pljesak.

Na kraju festivala podsjećamo da je na 17. Međunarodnom natjecanju mladih glazbenih umjetnika Nagradu Ferdo Livadić za najbolju umjetničku osobnost zaslužila flautistica Lucija Stilinović, kojoj je pripalo 15.000 kuna u bruto iznosu koje je osigurao festival, a osim toga za nju će Mirela Ivičević napisati novu kompoziciju koja će biti praizvedena na Samoborskoj glazbenoj jeseni 2021. te su joj osigurani nastupi na festivalima Dubrovačke ljetne igre, Festival sv. Marka, Osorske glazbene večeri i 46. Samoborskoj glazbenoj jeseni 2021. godine.

Stručna prosudbena komisija 17. Natjecanja Ferdo Livadić koju su činili Tomislav Fačini, Ivana Kocelj, Branko Mihanović, Zdravko Šljivac i Srećko Bradić odlučila je Nagradu Grada Samobora i Hrvatskog društva skladatelja za najbolju izvedbu skladbe hrvatskog autora dodijeliti pijanistici Miji Pečnik za izvedbu Impromptua op. 32b Dore Pejačević. Time je Mia Pečnik osvojila 7.500 kuna u bruto iznosu koje osiguravaju pokrovitelji te nastup na Samoborskoj glazbenoj jeseni 2021. godine.

Zbog epidemiološke situacije u Europi, ove godine nisu se mogla realizirati gostovanja orkestara iz Njemačke i Lihtenštajna. Zbog toga je i tradicionalno skladateljsko natjecanje New Note, na kojem je ove godine pobijedio mladi poljski skladatelj Przemysław Scheller sa skladbom Little Match Girl, a koju je trebao izvesti Ansambl Esperanza iz Lihtenštajna, prolongirano za jesen 2021. i 46. Samoborsku glazbenu jesen.

Organizator Samoborske glazbene jeseni je Pučko otvoreno učilište Samobor, a pokrovitelji Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Zagrebačka županija, Grad Samobor i Hrvatsko društvo skladatelja. Podsjećamo, Samoborska glazbena jesen nositelj je EFFE labela, kroz projekt EFFE - Europe for Festivals, Festivals for Europe, koji je inicirala Europska udruga festivala.

Objavljeno: 05.10.2020.