Grad Samobor

Predstavljanja

775 godina slobodarskog Samobora

775 godina slobodarskog Samobora
18.10.
2017.

U Muzeju održano predavanje o kralju Beli IV. i izložen original povelje koju je darovao Samoboru

Kustos povjesničar u Samoborskom muzeju, Luka Kazimović je u utorak, 17. listopada, održao predavanje o poznatom hrvatsko-ugarskom kralju Beli IV., koji je davne 1242. godine darovao Samoboru povelju Slobodnog kraljevskog trgovišta, a koja je svojim sadržajem uvelike odredila budućnost grada i njegovih stanovnika.
Kazimović je pojasnio povijesne i društvene okolnosti koje su kralja Belu IV. dovele u naš kraj, a kasnije i dalje, sve do obala Jadrana, te što ga je ponukalo da ondašnjem malom kmetskom naselju Samoboru osigura status slobodnog kraljevskog trgovišta, koji mu je omogućio daljnji rast i razvoj.

Izvorni tekst povelje pročitao je Zoran Perović, nakon čega je kustos Kazimović obrazložio i njene najvažnije dijelove.
Zahvaljujući Samoborcima, koji su tada kralju Beli pružili zaštitu od Tatara koji su nadirali, Grad Samobor slavi punih 775 godina slobode i građanskih prava, a i danas je jedan od gradova u kojem bi brojni stanovnici Hrvatske željeli živjeti.

Samoborci su te večeri imali rijetku priliku vidjeti i originalan dokument koji se čuva u našem muzeju, kao i njegov ovjeren prijepis iz 1501. godine, a tu prigodu nije propustio ni predsjednik Gradskog vijeća Miran Šoić.