Grad Samobor

Izložbe

O zajednici Hrvata u Austriji

19.05.
2018.

Izložba i predavanje o Gradišćanskim Hrvatima u Samoborskom muzeju u povodu Međunarodnog dana muzeja

Međunarodni dan muzeja obilježen je u petak, 18. svibnja, i u Samoboru, gdje je u Samoborskom muzeju otvorena izložba o Gradišćanskim Hrvatima, uz koju je prigodno predavanje održala dr. Katarina Tyran, sveučilišna asistentica na Institutu za slavistiku Bečkog sveučilišta.

Nastavak je to ciklusa predstavljanja starih hrvatskih zajednica u svijetu koje stoljećima čuvaju svoju tradiciju i identitet pa smo tako prošle godine mogli više doznati o Moliškim Hrvatima, a ravnatelj Samoborskog muzeja Miroslav Milonjić i kustos Luka Kazimović najavili su dogodine izložbu o Karaševskim Hrvatima, maloj enklavi Hrvata u Rumunjskoj.

Dr. Tyran tijekom svojeg predavanja iznijela je brojne zanimljivosti o Gradišćanskim Hrvatima, koji su na prostore istočne Austrije i dijelove Slovačke i Mađarske stigli već u 16. stoljeću, tako da danas uglavnom imaju statuse autohtone zajednice ili nacionalne manjine upravo zbog činjenice da su uspjeli očuvati svoj jezik i običaje koje su donijeli u krajeve koje su naseljavali.

Iznimno je zanimljiv upravo njihov jezik, koji dr. Tyran proučava već niz godina, o čemu je napisala i knjigu, a napori Gradišćanskih hrvata u očuvanju svog identiteta i povijesti rezultirali su i izdavanjem službene gramatike ovog posebnog jezika i govora. I Samoborci već desetljećima njeguju kulturnu i sportsku suradnju s Hrvatima u Burgenlandu, o čemu postoji i brojna dokumentacija koju čuva naš muzej.

Izložbu je, u pratnji predsjednice Upravnog vijeća Samoborskog muzeja Irene Kapor, pred velikim brojem posjetitelja i uzvanika otvorila zamjenica gradonačelnika Grada Samobora Sanja Horvat Iveković.