Grad Samobor

Izložbe

Tragovima gradonačelnika Šmidhena

22.10.
2018.

Predavanja i izložba o Ljudevitu Šmidhenu, samoborskom turizmu i ugostiteljstvu u Samoborskom muzeju

Za brojne poznate samoborske vedute, koje u naš grad privlače turiste i namjernike od davnina, njihov današnji izgled, položaj i očuvanost, velikim dijelom zaslužan je jedan on najpoznatijih samoborskih gradonačelnika Ljudevit Šmidhen.

Tijekom njegova dva mandata, najprije od 1862. do 1868., te kasnije od 1882. do 1886., Samobor se počeo bitno mijenjati i postajati prepoznatljiv po svojoj uređenosti, kulturi, turizmu, ugostiteljstvu i brojnim drugim segmentima kojima se gradovi odlikuju kao takvi. I danas se njegov rad prepoznaje u gotovo svakom kutku Samobora.

Dan grada bio je povod kustosima Samoborskog muzeja da se prisjete upravo Ljudevita Šmidhena. Tako je u petak, 19.10., u prostorijama muzeja otvorena izložba o ovom poznatom gradonačelniku Samobora te o samoborskom turizmu i ugostiteljstvu, koje se počelo jače razvijati upravo u njegovo doba. 

Prije samog otvorenja izložbe predavanje o Šmidhenu brojnim je Samoborcima održala kustosica Gordana Remussini, a o turizmu i ugostiteljstvu u Samoboru govorio je kustos Luka Kazimović. Izložbu prate i dvije brošure, u kojima su detaljnije opisani život i djelo Ljudevita Šmidhena te ove dvije i danas za Samobor važne gospodarske grane.

Sve nazočne pozdravio je ravnatelj Samoborskog muzeja Miroslav Milonjić, a izložbu je otvorila zamjenica gradonačelnika Sanja Horvat Iveković, uz poziv da tijekom vikenda zajednički proslave Dan grada.