T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Novosti

Izvrsni rezultati

Samoborci briljirali na državnom Natjecanju iz astronomije

Od 13. do 15. svibnja, 9 učenika osnovne škole Bogumila Tonija, u pratnji svojih mentorica, Snježane Horvatić, prof. geografije i Ivane Matić, prof. matematike i fizike, sudjelovalo je na državnom Natjecanju iz astronomije u Slavonskom Brodu.

Da bi im boravak ostao u što ljepšem sjećanju, pobrinuli su se djelatnici i učenici Gimnazije Matije Mesića, posebno Marina Gojković, prof. fizike i astronomije.

Učenici su nakon zahtjevnog i napornog natjecateljskog dijela, unatoč hladnom i kišovitom vremenu, uživali u vrlo maštovito osmišljenom obilasku predivnog grada. Posjetili su baroknu pograničnu tvrđavu Brod na rijeci Savi, koja je ujedno i spomenik nulte kategorije.

Posebno su bili oduševljeni Muzejom tambure, jedinim takve vrste u Europi, u kojem su pronašli nekoliko fotografija naših Samoboraca, počevši od Antuna Razuma sa ženskim tamburaškim sastavom iz 1901. godine, do tamburaškog društva ” Ferdo Livadić”, a najponosniji su bili zbog fotografije tamburaškog orkestra “Mladi Samoborac” koji je djelovao u sklopu OŠ Bogumila Tonija, pod vodstvom maestra Željka Bradića. Iz škole kažu kako su posebice ponosni na svoja dva astronoma tamburaša, Bornu Banjanina i Martina Unterhofera. Nakon tvrđave posjetili su i Spomen dom Dragutina Tadijanovića gdje su uživali u osebujnoj zbirci knjiga, pjesama, rukopisa, skulptura, fotografija, pisama i velikim brojem  umjetnina, koji posreduju na taj način između nas i vremena u kojem je pjesnik živio. Naš učenik Vid Horvat,  pročitao je vrlo izražajno i emotivno pjesmu “Dječak u sjeni”, čime je zaradio gromoglasni pljesak publike, a kao što je i kustos Spomen doma rekao, nije slučajno da je baš Vid pročitao pjesmu, jer je u Rastušju, rodnom selu  Dragutina Tadijanovića, crkvica Svetog Vida. 

Na samom natjecanju, učenici su i ove godine pokazali zavidno znanje na testu znanja, a također su bili izvrsni i u kategoriji istraživačkih radova.

Istraživački rad „Mjesno podne“, Hane Banjanin i Martina Filipčića, izabran je za najbolji istraživački rad u kategoriji 5. razreda. U kategoriji 6. razreda za najbolji istraživački rad izabran je rad Nikole Vujice „Utjecaj efekta staklenika na temperaturu na Veneri“, a u kategoriji 8. razreda za najbolji istraživački rad izabran je rad „Atmosferska ekstinkcija“ Borne Banjanina i Martina Unterhofera.

Učenici su na završnoj dodjeli priznanja svoje radove još jednom prezentirali pred svim sudionicima. U ukupnom plasmanu, dakle u testu znanja i istraživačkim radovima, učenici su zauzeli sljedeća mjesta:

5. razred

  • 1. mjesto: Martin Filipčić,  istraživački rad „Mjesno podne“ – mentor Snježana Horvatić, prof. geografije
  • 4. mjesto: Hana Banjanin,  istraživački rad „Mjesno podne“ – mentor Snježana Horvatić, prof. geografije
  • 5. mjesto: Jakov Mirošević,  istraživački rad „Zimski šesterokut“ – mentor Snježana Horvatić, prof. geografije

6. razred

  • 1. mjesto: Nikola Vujica, istraživački rad „Utjecaj efekta staklenika na temperaturu na Veneri“ – mentor Snježana Horvatić, prof. geografije
  • 2. mjesto: Luka Štrkalj, istraživački rad „Mjesečeve faze“ -  mentor Snježana Horvatić, prof. geografije
  • 3. mjesto: Jura Bošnjak, istraživački rad „Mjesečeve faze“-  mentor Snježana Horvatić, prof. geografije

7. razred

  •  2. mjesto: Vid Horvat, istraživački rad „ Solarna konstanta“ – mentor Ivana Matić, prof. matematike i fizike

8. razred

  • 1. mjesto: Martin Unterhofer, istraživački rad „Atmosferska ekstinkcija“ - mentor Ivana Matić prof. matematike i fizike
  •  2. mjesto: Borna Banjanin, istraživački rad „Atmosferska ekstinkcija“  – mentor Ivana Matić, prof. matematike i fizike

Čestitamo učenicima i njihovim mentoricama!

Objavljeno: 17.05.2019.