T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo

MLJEKAR - SIRAR

Proizvodnja mlijeka i sira prema novoj regulativi pružaju mogućnost širenja na nova, europska tržišta i samim time i velike mogućnosti razvoja.

Mljekarski pogon

OSPOSOBLJAVANJE ZA POSLOVE MLJEKARA - SIRARA

 

Opis

Program je namijenjen polaznicima koji žele steći specifična znanja radi unapređenja svoje tradicionalne proizvodnje mlijeka i sira jer su zbog zakonske regulative pod posebnom lupom. Zakon o hrani, odnosno HACCP zajedno s otvaranjem velikog europskog tržišta našim proizvođačima donose izazove s kojima se treba nositi, a koji uključuju savladavanje novih znanja i vještina.

Po uspješno položenom završnom ispitu polaznik dobiva javnu ispravu:  uvjerenje o stručnoj osposobljernosti koje se upisuje u e-knjižicu

Ujeti za upis programa

U program osposobljavanja za poslove mljekara - sirara može se upisati osoba s:

  • najmanje završenom osnovnom školom
  • navršenih 18 godina života
  • liječničkim uvjerenjem o zdravstvenoj sposobnosti za obavljanje poslova mljekara - sirara.

Kompetencije koje polaznik stječe završetkom programa

  • Razlikovati postupke u pripremi mlijeka, preradi mlijeka i proizvodnji sira i ostalih mliječnih proizvoda
  • Provoditi odgovarajuće postupke u pripremi mlijeka, preradi mlijeka i proizvodnji sira i ostalih mliječnih proizvoda na siguran način
  • Koristiti alate, strojeve i sredstva za poslove mljekara - sirara na ispravan i siguran način
  • Održavati higijenu pribora i prostora za preradu mlijeka i proizvodnju mliječnih proizvoda
  • Prepoznati i suzbijati mane mlijeka i sira
  • Planirati troškove i plasman mliječnih proizvoda na tržište
  • Primijeniti pravila zaštite na radu.

Sadržaj programa

  1. Osnove mljekarstva - sirarstva
  2. Poslovi u mljekarstvu - sirarstvu
  3. Zaštita na radu
  4. Praktična nastava

Trajanje programa

130 sati