T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo

Osobne usluge

Su zanimanja povezana s pomaganjem pojedincima i obiteljima

Obrazovanje odraslih u sektoru osobnih usluga je jedan od najaktivnijih sektora u području obrazovanja odraslih uopće. Briga o ljudima postaje vrlo tražena na tržištu rada. Bilo da se radi o poslovima brige o starijima ili brige o djeci potrebe su iz godine u godinu sve veće i veće. Sukladno tome formalni programi obrazovanja odraslih sve su traženiji. Ne treba zaboraviti da se ovom sektoru polako ali sigurno primiče i posao čistačice, a osobito u bolničkom sustavu, koje zbog važnosti očuvanja zdravlja postaju vrlo važan čimbenik redovnog odvijanja života onako kako smo navikli.

Za zapošljavanje u ovim zanimanjima često je potrebno završiti odgovarajući program obrazovanja odraslih. To su kratki programi prilagođeni odraslim osobama. Da bi osoba nakom završene edukacije mogla uključiti u tržište rada potrebno je završiti certificirani program.

Certificirani programi završavaju ispitom, a po uspješno položenom ispitu polaznik dobije uvjerenje o stručnoj osposobljenosti - javnu ispravu koja je često uvjet zapošljavanja