T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo

OSPOSOBLJAVANJE ZA PČELARA

Pčelarenje je postalo zanimljivo kao dodatan prihod mnogima jer ne zahtijeva veliki prostor a zajednice pčela nisu samo korisne pčelaru već cijelom okružju jer povećavaju urod ostalim proljoprivrednicima u okružju. Zato je u mnogim državama svijeta pčelar dobro došao susjed ili gost. Pčelari često sele svoje zajednice kod promjene godišnjeg doba. Ipak očuvati pčelinju zajednicu u okruženju u kojem ima puno otrova vrlo je teško.

Pčele na svom voštanom saću

Opis

Poljoprivreda je široka lepeza različitih proizvodnji koje obično traže veće količine obradive zemlje, te mehanizaciju. Možda je upravo to razlog zašto se ovih dana sve više ljudi odlučuje za pčelarstvo kao perspektivnu i ekološku proizvodnju sa stabilnom izvoznom perspektivom. Nakon zamiranja pčelarske proizvodnje posljednjih godina interes za ovu proizvodnju raste iz dana u dan. Malo zemlje te malo novaca potrebnih da se pribave pčele i košnice zvuči svima kao lako dostižan cilj.

Ipak, lakoća kojom je moguće započeti pčelariti ne rješava problem s kojim se pčelar amater susreće kad se jednom nađe sam sa svojim pčelama u pčelinjaku. Problemi koji prate pčelinju zajednicu, dvojbe o zdravlju, izbor matice, rojenje i slično traže od pčelara više od posvećenosti, traže znanje. Razlog je to zašto smo još 2003. Godine pokrenuli program osposobljavanja za pčelara.

Sadržaj programa-nastavne cjeline

  1. Tehnologija i mehanizacija u pčelarenju
  2. Biologija pčela, uzgoj matica i selekcija
  3. Bolesti pčela
  4. Pčelinja paša i medonosno bilje
  5. Pčelinji proizvodi i apiterapija

Uvjeti upisa:

  • rodni list
  • svjedodžba osnovne škole
  • osobna iskaznica

Trajanje programa:

120 sati

30 sati teoretske nastave u učionici

90 sati praktične nastave u pčelinjaku

 

Edukacija: Pčelar

Cijena za gotovinu: 3.000,00 kn
Cijena na rate: 3.300,00 kn

Program traje 120 sati

UPITI I PREDBILJEŽBE