T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo

PROIZVOĐAČ I PRERAĐIVAČ LJEKOVITOG I AROMATIČNOG BILJA

Vrsta programa: osposobljavanje Trajanje programa: 150 sati Uvjet upisa: svjedodžba bilo koje srednje škole(minimalno) rodni list osobna iskaznica po uspješno položenom završnom ispitu polaznik dobiva uvjerenje o stručnoj osposobljenosti javnu ispravu koja se upisuje u e-knjižicu

PROIZVOĐAČ I PRERAĐIVAČ LJEKOVITOG I AROMATIČNOG BILJA

Opis

Program PROIZVOĐAČ I PRERAĐIVAČ LJEKOVITOG I AROMATIČNOG BILJA nastao je 2003. godine. Autori su mu profesori Agronomskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu: dr. sci. Ivan Kolak i dr. sci. Stjepan Pliestić, te dr. sc. Zlatko Šatović. U Hrvatskoj prvi i zasad jedinstveni obrazovni program za odrasle polaznike. U Hrvatskoj, ali i susjednim zemljama pokrenuo je mnoge na promišljanje svoje perspektive u ovoj izvoznoj i vrlo perspektivnoj proizvodnji.

Skupina ljekovitog i aromatičnog bilja obuhvaća biljne vrste koje sadrže biološki aktivne tvari s praktičnom primjenom u prehrambenoj, farmaceutskoj i kozmetičkoj industriji. Posljednjih godina svjedoci smo povećanog zanimanja za ljekovito i aromatično bilje u svijetu koje se ogleda u brojnosti znanstveno-stručnih istraživanja, te povećanja proizvodnje i upotrebe ovog bilja.

Razvitak proizvodnje ljekovitog i aromatičnog bilja vrlo je zanimljiv jer su mnoge ljekovite i aromatične biljke kod nas prirodno rasprostranjene, tlo je manje kontaminirano nego u mnogim europskim zemljama.

Budući da se radi o izvoznoj proizvodnji prerađivači su zainteresirani za otkup proizvedene biljne mase, te se stoga ova proizvodnja unaprijed ugovorno dogovara.

Ono što je možda najvažnije reći za ovu proizvodnju: ona može biti isplativa i na manjim površinama kao i na marginalnim površinama u okviru obiteljskog gospodarstva.

Uz mogućnosti buduće proizvodnje koje polazniku pruža teoretsko i praktično znanje stečeno na ovome programu postoji i mogućnost da polaznik dogovori kooperantski odnos s tvrtkom Suban koja se bave otkupljivanjem sušenog biljnog materijala, a u kojoj se odvija praktična i terenska nastava za polaznike našeg programa.

Cilj programa

Cilj progama je osposobiti polaznike za stručno upravljanje procesima proizvodnje, dorade i prerade ljekovitog i aromatičnog bilja na obiteljskom gospodarstvu.

Sadržaj programa-nastavne cjeline

  1. BIOLOŠKA I KEMIJSKA SVOJSTVA LJEKOVITOG I AROMATIČNOG BILJA
  2. PROIZVODNJA POJEDINIH VRSTA LJEKOVITOG I AROMATIČNOG BILJA
  3. STROJEVI, MEHANIZACIJA, DORADA, PRERADA I TRANSPORT LJEKOVITOG I AROMATIČNOG BILJA
  4. PRAKTIČNA NASTAVA U POGONU PRERAĐIVAČKE TVRTKE
  5. PRAKTIČNA NASTAVA NA POLJIMA I GOSPODARSTVIMA KOJA SE BAVE OVOM PROIZVODNJOM
  6. TERENSKA NASTAVA – ORGANZIRANI POSJET OSTALIM PRERAĐIVAČIMA I PROIZVOĐAČIMA U HRVATSKOJ
  7. ISPIT

Predavači

prof. dr. sc. IVAN KOLAK,
prof. dr. sc. STJEPAN PLIESTIĆ

Proizvođač i prerađivač ljekovitog i aromatičnog bilja
Cijena za gotovinu: 4.800,00 kn
Cijena na rate: 5.280,00 kn

Plativo u 12 rata karticama

UPITI I PREDBILJEŽBE