T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Novosti

Brošura "Postani sportaš"

Brošura "Postani sportaš" nudi pregled svih sportova i sportskih klubova članica Samoborskog športskog saveza.

Brošura

Samoborski športski savez izdao je brošuru "Postani sportaš" koja pruža pregled svih sportova i sportskih klubova članica Samoborskog športskog saveza i gdje navodi prednosti bavljenja sportom i rekreacijom te zašto je važno da se djeca, mladi pa i svi ostali građani uključe u sport i zašto je bitno da se bavimo sportom i rekreacijom.

Sport, bilo individualan ili timski, odlična je aktivnost za djecu koja pruža mnoštvo prednosti i to ne samo fizičkih. Sudjelovanje u sportu pomaže djeci u izgradnji samopouzdanja, samopoštovanja, može ih motivirati da
ostvaruju dobre obrazovne rezultate kao i da izgrade socijalne vještine.
Naučit će ih i što znači postavljati ciljeve i kako ih ostvariti.

Isto tako, većina ljudi odlučuje se na bavljenje sportom i fizičkom aktivnošću kako bi smanjili tjelesnu težinu i/ili poboljšali tjelesnu kondiciju. Istina je, zapravo, da bavljenje sportom donosi i mnogo više.

  1. Smanjuje rizik – …srčanih bolesti, moždanog udara, pretilosti, dijabetesa, raka debelog crijeva i raka dojke. Ovo nije šala – 10 najvećih “ubojica” u 50 najrazvijenijih zemalja povezane su s nedostatkom fizičke aktivnosti.
  2. Jača vaše kosti -Fizička aktivnost usporava gubitak koštane gustoće koja dolazi s godinama. To je osobito važno za žene koje su sklonije obolijevanju od osteoporoze.
  3. Poboljšava funkciju pluća-Redovitom fizičkom aktivnošću vaše tijelo postaje opskrbljenije kisikom. Dišite!
  4. Budite poletni i puni energije- Možda se čini nelogično, ali ako ste često umorni, probajte vježbati. Pomaže u aktiviranju energije i smanjuje umor.
  5. Ne brinite, budite sretni – Znate onaj osjećaj nakon treninga, plivanja ili duge šetnje? To je zbog endorfina koji se oslobađaju u tijelu tijekom vježbanja i koji daju osjećaj sreće i euforije. Vježbanje također može pomoći u ublažavanju osjećaja depresije.
  6. Potiče samopouzdanje – Istraživanja su pokazala kako osobe koje redovito vježbaju imaju više samopouzdanja. Također, ako vježbate na otvorenom, poticaj samopouzdanju bit će još veći.
  7. Smanjuje razinu stresa – Fizička aktivnost smanjuje stres, tjeskobu i napetost te povećava koncentraciju noradrenalina koji ublažava reakciju mozga na stres.
  8. Povećava kreativnost – Nakon fizičke aktivnosti povećana je i razina kreativnosti. Razmislite o vježbanju tijekom pauze za ručak, pogovoto ako imate važan i kreativan projekt poslije podne.
  9. Za slatke snove – Redovito vježbanje vam pomaže da brže zaspite i dulje spavate – samo nemojte vježbati neposredno prije spavanja jer nećete moći zaspati!
  10. Vježbanje mozga -Vježbanje izoštrava vaše pamćenje i koncentraciju.

Kao što vidite prednosti bavljenja sportom i fizičkom aktivnošću su brojne, a ovaj popis pokazuje samo dio prednosti kojim možete doprinijeti vašem zdravlju.

Što više reći....

Prelistajte brošuru i uključite se u sport i brojne sportsko rekreativne aktivnosti koje se nude u našem gradu Samoboru.

Objavljeno: 06.10.2020.

Dokumenti za preuzimanje